Különös ajándékok érkeztek Teneriféről

2022.01.02. 12:22

Két zebracápát (Stegostoma fasciatum) ajándékozott a tenerifei állatkert a Nyíregyházi Állatparknak. A 14 hónapos hím Maui és a 15 hónapos nőstény Nazare 110-110 centiméter hosszú, de ivarérett korukban akár 2,5 méteresre is megnőhetnek.

Révészné Petró Zsuzsa, az állatpark oktatási osztályvezetője vasárnap elmondta, hogy a Kanári-szigeteken található Loro Park a nyíregyházi állatkert mellett a bécsinek is juttatott a szaporulatából. 

Az India Ház legújabb lakói repülővel, majd speciális légkondicionált teherautóval érkeztek a szabolcsi megyeszékhelyre, ahol még szoktatóketrecben ismerkednek új lakóhelyükkel és a fekete hátúszójú szirticápa lakótársaikkal. A porcos halak naponta egyszer kapják meg heringből, makrélából, tintahalból és hekkből álló élelmüket.

A zebracápák az Indiai-óceán és a Csendes-óceán vizeiben honosak. Általában a partközeli sekély vizeket, a korallzátonyok környékét kedvelik, ritkán azonban a nyílt tengerre is kimerészkednek. Sokszor pihennek mellúszóikra támaszkodva az aljzaton, a tengerfenéken. Kültakarójuk kikeléskor csíkos, de a csíkok egy éven belül eltűnnek róluk, és pöttyök jelennek meg rajtuk.

A két állat érkezésével már hét cápafajjal találkozhatnak a látogatók a Nyíregyházi Állatparkban. A különleges ajándékok érkezéséről közösségi oldalán az állatkert videót is megosztott, amelyet alább megtekinthetnek.