Nem javul a levegő minősége

2022.01.03. 16:58

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) hétfőn tudatta, hogy Sajószentpéteren és Kazincbarcikán még mindig veszélyes a levegőminőség, Putnokon egészségtelen, Miskolcon, Nyíregyházán, Egerben és Salgótarjánban pedig kifogásolt a magas szállópor-koncentráció miatt.

Az Index korábban beszámolt róla, hogy az NNK nemrégiben arra figyelmeztetett, hogy veszélyes levegőminőség esetén a gyermekek, a várandósok, az idősek, a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők kerüljék a szabadban tartózkodást.

Emellett felhívták a figyelmet arra is, hogy a fűtési szezonban kialakulhat olyan meteorológiai helyzet, amelyben a légszennyező anyagok a földfelszínhez közeli légrétegben megrekednek, így ilyenkor koncentrációjuk gyorsan emelkedhet.

A központ arról is informál, hogy ez a jelenség leginkább a völgyekben elhelyezkedő települések levegőminőségének alakulásában figyelhető meg, ahol a kedvezőtlen földrajzi elhelyezkedés mellett a helytelen fűtési módok (például nedves és kezelt fa, szénfajták, műanyag égetése) gyakori alkalmazása is ront a helyzeten – írja az MTI.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat légszennyezettségi előrejelzésében arról írt, hogy hétfőtől változékonyabbra fordul az időjárás, gyakori frontátvonulások mellett megnövekszik a csapadékhajlam, valamint a délnyugati irányú szelet is nagy területen kísérhetik élénk, erős lökések. Így várhatóan északkeleten is javulni kezd a levegőminőség.

A folytatásban egy markáns hidegfront érkezése valószínű, amelynek hatására országszerte várható csapadék, illetve a szél is viharossá fokozódik, így kiváló levegőminőségre lehet készülni.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.