Már itthon is egyszerre támad az influenza és a koronavírus

GettyImages-1288083770
2022.01.03. 17:11

Az új év egyik legmegdöbbentőbb híre volt a napokban, hogy egy új betegségegyüttest találtak Izraelben, amely egyesíti magában a koronavírust és az influenzát.

A fluronának elkeresztelt tünetegyüttes azonban biztosan nem csak ott alakult ki, hiszen a magyar Neumann Labs az elmúlt hetekben itthon már két esetben is azonosította a koronavírus és az influenza kettős fertőzését – derül ki a Neumann Labs szerkesztőségünknek eljuttatott közleményéből.

Mint írják, a diagnosztikai labor ezért mostantól a náluk vizsgált pozitív teszteken a vizsgálat árának keretében minden Covid–19 PCR-teszt mellett ingyen elvégezi az influenzavizsgálatot is, hogy a beteg tisztában lehessen azzal, pontosan melyik vírust vagy vírusokat kapta el.

A közleményben olvasható az is, hogy az omikron-koronavírus-variáns jelenlétét hazánkban elsőként igazoló Neumann Labsben vizsgált pozitív minták 78 százalékát már a legújabb, Dél-Afrikából származó variáns teszi ki.

Az omikron vizsgálatának bevezetése óta összesen 283 esetet azonosítottak a laborban. 

Az elmúlt két hétben közöttük volt két olyan eset is, amikor a beteg szervezetében nemcsak az omikront találták meg, hanem az influenzavírust is. A nemzetközi sajtóban fluronának elkeresztelt betegségegyüttest két egymástól független esetben is azonosították a Neumann Labs szakemberei. Mindkét beteg fiatal, harminc év alatti – írják.

Magyarországon elsőként mi vezettük be az influenza és a Covid–19 egyidejű PCR-tesztelését, és sajnos azt kell hogy mondjam, nem véletlenül. A tudósok eddig is hangsúlyozták, hogy a két vírus akár egyszerre is elkapható, és ebben az esetben akár súlyosabb lefolyású lehet a megbetegedés, és jelentősen nagyobb esély lehet a halálos kimenetelre 

– hangsúlyozta Nyíri Miklós, a Neumann Labs ügyvezetője. Hozzátette: tömegesen szerencsére eddig ez nem fordult elő, de az már biztos, hogy az egészségügyi és diagnosztikai ellátásnak fel kell készülnie, hogy lesznek kettős fertőzött esetek is.

Nálunk jelenleg napi négy-öt influenzás esetet találunk, de az influenzajárvány még el sem kezdődött, és az omikron gyors terjedése miatt az ötödik hullám is valószínűsíthető

– teszi hozzá az ügyvezető.

A közleményben rögzítik, hogy mindez azért jelenthet problémát, mert a különböző eredetű légúti fertőzések tünetei – így például láz, köhögés, fáradtság, ízületi fájdalom – nagyon hasonlók, így a betegséget észlelő emberek nem tudhatják biztosan, hogy melyik vírust kapták el. Sok influenzás diagnosztizálja magát koronavírusosnak, és fordítva.

Mint megírtuk, az elmúlt napokban 5865 új fertőzöttet azonosítottak Magyarországon, meghalt 248 beteg. A kormányzat tájékoztatóoldalán hétfő reggel arról számoltak be: már 3,1 millióan kapták meg a harmadik oltást, csaknem negyvenezren haltak meg a járvány alatt. A járványügyi adatokról itt írtunk részletesen.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa hétfőn elmondta: a koronavírus elvonta a figyelmet más betegségekről, amelyekkel idén mindenképpen ismét foglalkozni kellene; az influenzavírusnak két új törzse is kialakult; főként a két év alatti gyerekek, az idősek és a krónikus betegek vannak veszélyben.

(Borítókép: Leon Neal / Getty Images)