Szlávik János szerint két vírustörzs is fenyegeti a lakosságot

D  TT20200204007
2022.01.03. 13:38
A főorvos szerint az influenzára is nagyon kell figyelni idén.

A koronavírus elvonta a figyelmet más betegségekről, amelyekkel idén mindenképpen ismét foglalkozni kellene – hangsúlyozta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa. A szakember az RTL Klub reggeli műsorában elmondta, hogy tavaly elmaradt az influenzajárvány, és mivel kimaradt egy év, idén akár súlyosabb lefolyású is lehet a betegség.

A szakember elmondta, hogy az influenzavírusnak két új törzse is kialakult.

Főként a két év alatti gyerekek, az idősek és a krónikus betegek vannak a veszélyben – emelte ki. Hozzátette, hogy a könnyebbség az, hogy a gyerekeknek már spray formában is beadható az influenza elleni védőoltás.

Az influenzavírus veszélyességét Szlávik János azzal magyarázta, hogy „az emberek szervezete rég nem találkozott vele”. Pozitívumként emelte ki azonban, hogy az idei, influenza elleni védőoltások ezek ellen a törzsek ellen is védenek. A szakember tapasztalta szerint a veszélyeztetett csoportokba tartozók ugyanúgy mennek idén is felvenni az oltást, mint általában.

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban Szlávik János elmondta, hogy nem jelent terhelést a szervezetnek, ha valaki három, koronavírus elleni oltás után megkapja az influenza elleni vakcinát. Vannak olyan országok, ahová ha utazni akarunk, akár öt oltást is fel kell vennünk – emlékeztetett a szakember.

Szlávik János véleménye szerint hamarosan Magyarországon is a koronavírus új, Dél-Afrikában elsőként detektált omikron-vírusváltozata lesz a domináns, azonban ez az oltottakra nem jelent nagy veszélyt. Elmondása szerint az első oltás nagyjából 30, a második 60, míg a harmadik 70-80 százalékban véd meg a vírustól.

A szakember kitért arra is, hogy szerinte az omikron miatt fog elérkezni az ötödik hullám közvetlenül a negyedik után, ami már lecsengőben van. Azt azonban még nem tudhatjuk pontosan, hogy mi lesz az ötödik hullámmal, de ne gondoljuk, hogy az omikron valami különleges csoda, ami lepusztítja az országot.

Azok, akik oltottak, illetve átestek a fertőzésen, biztosan rendelkeznek valamennyi védelemmel a vírussal szemben – tette hozzá Szlávik János.

(Borítókép: Szlávik János 2020. március 4-én. Fotó: Kovács Attila / MTI)