Szövetségesei megakadályozhatják, hogy saját frakciója legyen Márki-Zay Péternek

2022.01.04. 18:39

Márki-Zay Péter, az előválasztás győztese, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje többször is hangsúlyozta, hogy a hatpárti szövetséget kiegészítené egy új, konzervatív, a Pálinkás József-féle Új Világ Néppárt alapjain létrejövő hetedik csoporttal, aminek tervei szerint saját frakciója is lenne a tavaszi választások után felálló új parlamentben.

Az ellenzéki együttműködés pártjai viszont hat frakcióban állapodtak meg. Jakab Péter már a Szabad Európának adott interjújában is határozottan fogalmazott a hetedik frakció kérdéséről:

Az Új Világ Néppárt képviselőjelöltjei sehol sem nyertek előválasztást. Ezek után, ha valaki új parlamenti frakciót szeretne létrehozni belőlük, az a választói akarat semmibevétele. Én tisztelem a választói igent, amikor megérkezik Márki-Zay Péterre, és tisztelem a választói nemet, ami az Új Világ Néppártra érkezett.

A Jobbik elnöke ezután az Alfahírnek leszögezte, nem támogatja egy új frakció létrehozását:

Én a hetedik frakció kérdésében világossá tettem az álláspontomat. Nem támogatom. Bízom benne, hogy a hat ellenzéki párt egységet fog mutatni ebben a kérdésben is, a miniszterelnök-jelölt pedig nem mehet szembe az egységgel.

A konszenzusos döntéshozatalnak köszönhetően már Jakab Péter és a Jobbik vétója is elég ahhoz, hogy keresztülhúzza Márki-Zay Péter terveit.

Az atv.hu úgy értesült, hogy az ellenzéki pártok vezetői napokon belül hivatalosan is közlik a miniszterelnök-jelölttel, hogy ne számítson saját frakcióra. Információik szerint Jakab Péteréhez hasonló álláspontra helyezkedett a DK és az LMP is, de érdemi támogatást az összefogás egyik tagjától sem kaphatott Márki-Zay Péter kérése.