Borkai-ügy: megszüntették az eljárást az audis földvásárlások ügyében

DKRCS20191015004
2022.01.05. 11:47
A Nemzeti Nyomozó Iroda indoklása szerint a nyomozás során vizsgált cselekmény nem bűncselekmény – olvasható ki abból a határozatból, amit Tényi István, az audis földvásárlásokkal összefüggésben egyik feljelentéstevő küldött el az Indexnek.

Borkai Zsolt volt győri polgármester botrányának kirobbanása után, 2019 novemberében az úgynevezett audis földek ügyében többen is hasonló tartalmú bejelentéseket tettek, ezért ezeket összevonta akkor a rendőrség.

Feljelentést tett Juhász István győri szocialista politikus, a Transparency International Magyarország Alapítvány, Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő és a sajtóban feljelentéseiről ismert ifj. Tényi István.

„A feljelentőkben közös, hogy egy hét évvel ezelőtt leleplezett ügyben tettek feljelentést. 2012 környékén Borkai Zsolt barátja, Rákosfalvy Zoltán, aki mellesleg jogászként az önkormányzatnak dolgozott, olcsón szántóföldeket vásárolt fel Győr környékén. Aztán ezeket a szántókat átminősíttette, majd átminősítve átadta egy offshore cégnek. Végül a területeket jóval drágábban tovább adták egy olyan cégnek, amely az Audi logisztikai csarnokát húzta fel éppen ott, ahol a szántók korábban álltak” – írtuk 2019-es cikkünkben az Indexen.

Azt már akkor is megírta a sajtó, hogy a feljelentések tartalmát nehéz lesz bizonyítani a megfelelő okirat nélkül. 2012-ben már nyomozott a rendőrség, még házkutatást is tartottak, bűncselekményt nem állapítottak meg. A Borkai-botrányt kirobbantó „ördög ügyvédje” pedig semmilyen új bizonyítékkal nem állt elő két évvel ezelőtt.

A feljelentések nyomán azonban nyomozás indult különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntett gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen. A Tényi István által elküldött határozat szerint ezt szüntette meg most a Nemzeti Nyomozó Iroda.

A részletes indoklásban kitértek arra, hogy a feljelentések internetes oldalakon megjelent újságcikkekre lettek alapozva. Az is kiolvasható belőle, hogy a „földvásárlások és a beruházás végrehajtása során a magánszemélyek, illetve gazdasági társaságok között létrejött szerződések kapcsán minden esetben valós teljesítés történt, valamint tévedésbe ejtésre, illetve tévedésben tartásra utaló adat nem merült fel, így – szintén tényállási elem hiányában – a csalás bűncselekmény sem valósult meg”.

Továbbá az is benne van a határozatban: „A Borkai család vagyoni helyzetének, jövedelmi viszonyainak vizsgálata során megállapítottuk, hogy a család valamennyi tagjának a legális jövedelme fedezte a vagyongyarapodást, így a sokorópátkai ingatlan megszerzését, valamint az azon található felépítmények megvalósítási költségét.”

Azt is megállapították, hogy a vizsgált tényállások alapját képező cselekmények nem bűncselekmények, ezáltal a pénzmosás bűncselekmény megállapíthatóságának alapcselekményi feltétele hiányzik, így pénzmosás bűncselekmény sem valósult meg.

Összegzésként is az a megállapítás született, hogy bűncselekmény nem történt a vizsgált ügyekben, ezért határoztak az eljárás megszüntetéséről.

(Borítókép: Borkai Zsolt. Fotó:  Krizsán Csaba / MTI)  • Tippek
  • Lakáshitel