Emelkedő görbén a járvány: megduplázódott az új fertőzöttek száma

DBZOL20211213003 (1)
2022.01.05. 08:50

Az elmúlt 24 órában 5270 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak Magyarországon, meghalt 82 beteg – derül ki a kormányzati tájékoztató oldalon szerdán közzétett adatokból.

  • A beoltottak száma 6 269 955, közülük 5 990 568 fő már a második oltását is megkapta, a harmadik oltás lehetőségével 3 191 997-en éltek.
  • A járvány kezdete óta összesen 1 269 979 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
  • Az elhunytak száma 39 599 főre emelkedett.
  • A gyógyultak száma 1 128 923 fő, az aktív fertőzötteké 101 457 főre emelkedett.
  • Kórházban 3090 beteget ápolnak, közülük 307-en vannak lélegeztetőgépen.

Az operatív törzs által kedden közölt összesített adatok szerint Magyarországon 2429 új fertőzöttet azonosítottak, a betegség szövődményeibe 83-an haltak bele. Kórházban 3335 beteget ápoltak, közülük 316-an voltak lélegeztetőgépen. A beoltottak száma 6 268 108 volt, közülük 5 986 342 fő már a második oltását is megkapta, a harmadik oltás lehetőségével 3 184 580-an éltek.

Jövő héten robbanhat be az ötödik hullám Budapesten

Vattay Gábor járványügyi modellezéssel foglalkozó szakember, az ELTE TTK Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék vezetője úgy látja: vidéken néhány hetes csúszással indulhat az ötödik hullám, amelynek érkezését a szennyvízben található koronavírus örökítőanyagának emelkedése bizonyítja.

A szakember szerint a hullám vidéken először a megyeszékhelyeken, utána pedig két-három hét késéssel a kisebb falvakban is megjelenik. 

Békássy Szabolcs országos kollegiális szakmai vezető háziorvos, a Háziorvosok Online Szervezetének elnöke pedig arról beszélt, hogy január első napjaiban szignifikánsan megnőtt azoknak a betegeknek a száma, akik légúti tünetekkel fordultak háziorvoshoz, ami azt mutatja, hogy teljesen összeért a koronavírus negyedik és ötödik hulláma. 

Újabb oltási akciók várhatóak

A tervek szerint Magyarországon januárban újabb oltási akciók várhatók a kórházi oltópontokon és járásközponti szakrendelőkben. Oltási akció a kórházi és járásközponti oltópontokon az alábbi időpontokban lesz:

  • 2022. január 6-án és 7-én délután 2 és 6 óra között,
  • 2022. január 8-án délelőtt 10 és délután 6 óra között,
  • 2022. január 13-án és 14-én délután 2 és 6 óra között,
  • 2022. január 15-én délelőtt 10 és délután 6 óra között,
  • 2022. január 20-án és 21-én délután 2 és 6 óra között,
  • 2022. január 22-én délelőtt 10 és délután 6 óra között,
  • 2022. január 27-én és 28-án délután 2 és 6 óra között,
  • 2022. január 29-én délelőtt 10 és délután 6 óra között.

A háziorvosok is folytatják az oltást a rendelési időben, őket emellett arra kérik, hogy januárban legalább egy péntek délután és szombaton is oltsanak előzetes bejelentkezés nélkül.

Ha a háziorvos vállalja, akkor nemcsak egy, hanem akár négy alkalommal is tarthat oltási akciót. A háziorvosok számára az országos tiszti főorvos hivatalosan is elrendeli az oltási akciónapokat, így a szombati oltási akciónapokra külön térítésre jogosultak.

György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, aki egyben az országos oltási munkacsoport vezetője is, keddi sajtótájékoztatóján elmondta: a kórházi központi oltóhelyeken és járásonként egy szakrendelőben minden csütörtök és péntek délután, valamint szombatonként várják azokat, akik meg akarják kapni a koronavírus elleni vakcinát.

Az oltási akcióhétről hétfő délután a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője, Galgóczi Ágnes is hírt adott. Mint mondta, januárban a háziorvosoknál is oltási akciót szerveznek a hétvégéken; minden háziorvos egy-egy pénteket és szombatot kiválasztva védőoltásban részesítheti a praxisába tartozó oltandókat. 

Változott az oltások szakmai ajánlása 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) legfrissebb ajánlása szerint azok az oltatlanok, akik átestek a koronavírus-fertőzésen, várakozási idő nélkül olthatók. A protokoll szerint a második és a harmadik oltás abban az esetben ellenjavallt lehet, ha az először felvett oltás anafilaxiás reakciót váltott ki az oltottnál.

Az NNK ajánlása szerint az immunhiányos betegeknél az alapimmunizálás három oltásból áll. Javasolt a harmadik oltás az immunszupresszív és immunmoduláló kezelésben részesülők esetében.

A negyedik oltásról a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlásából kiderült, hogy a bevezetése egyelőre nem indokolt, azonban a járvány alakulásának a függvényében később döntenek erről. Utazás, külföldi munkavállalás céljából való adása szakmailag nem indokolt – tették hozzá.

Egyre több a megbetegedés az iskolákban

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa elmondta: nagyon helyes, ha a szülők úgy döntenek, hogy beoltatják a gyereküket, ugyanis egyre több megbetegedés történik az iskolákban is. 

A szakember kiemelte, hogy a legnagyobb problémát nem a fertőzés, hanem a poszt-Covid-tünetek jelentik, amelyek a gyerekek körülbelül tíz-tizenöt százalékánál előfordulnak. 

Az Index saját összesítése szerint Magyarországon jelenleg 

  • az 5 és 11 év közöttiek 7,42 százaléka,
  • a 12 és 17 év közöttiek 51,34 százaléka

vette fel a koronavírus elleni oltóanyagot.

(Borítókép:  Balogh Zoltán / MTI)