Hadházy Ákos feljelentést tett a keleti vakcinák engedélyezése miatt

CER 6131
2022.01.06. 16:25

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő feljelentést tett a keleti vakcinák engedélyezése miatt, amelyeknek jóváhagyási folyamatáról csak nemrég kerültek nyilvánosságra a hivatalos dokumentumok.

A képviselő azt írta Facebookon, hogy szerinte „elképesztő körülmények” közt engedélyezték ezeket az oltóanyagokat, ami „európai országban nem maradhat büntetlenül”.

hivatalos dokumentum szövege szerint Hadházy ismeretlen tettes ellen, hivatali visszaélés és foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt tett feljelentést. A képviselő azt is kifogásolta, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) az utólag közreadott dokumentumok szövegének egy részét „bírósági korlátozás ellenére kitakarta”, és hogy az intézmény több adatot is el akart titkolni a nyilvánosság elől.

A Sinopharm- és Szputnyik V-oltóanyagok engedélyezési eljárásait érintően a feljelentésben ismertetett adatok, tények, körülmények alapján alapos a gyanú, hogy az oltóanyagok hazai felhasználási engedélyét hivatali visszaélést elkövetve és/vagy a foglalkozási szabály megszegésével nem szakmai alapon, hanem más szempontok alapján, következtethetően politikai befolyás hatására adták meg

– áll a feljelentés szövegében. Ezzel kapcsolatban Falus András immunológus professzor – aki a Szputnyik-vakcina engedélyeztetésében részt vett – utóbb azt nyilatkozta, hogy az orosz oltóanyagot egyértelműen politikai nyomásra hagyta jóvá az OGYÉI, Hadházy többek közt erre is hivatkozik a feljelentésében. 

(Borítókép: Hadházy Ákos. Fotó: Czerkl Gábor / Index)