Hiába támadták, lesz gyermekvédelmi népszavazás

D  TT20211130025
2022.01.06. 12:29
Döntött az Alkotmánybíróság a beadványokról.

Az Alkotmánybíróság helybenhagyta az Országgyűlés országos népszavazás elrendeléséről szóló határozatát – olvasható a testület honlapján megjelent határozatban. Ahogy beszámoltunk róla, az Országgyűlés november végén rendelte el a referendumot a kormány által kezdeményezett négy kérdésben:

  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?

Az alkotmánybírósági határozatban emlékeztetnek:

Az eljárás alapjául szolgáló ügyben két indítványozó az OGY-határozat elleni egy-egy indítványában azt kérte, hogy az Alkotmánybíróság folytassa le a határozat Alaptörvénnyel való összhangjának felülvizsgálatát, az Országgyűlés határozatát semmisítse meg, és hívja fel új határozat meghozatalára.

Az üggyel korábban itt foglalkoztunk részletesen.

Az Alkotmánybíróság a két indítványt egyesítette, és egy eljárásban bírálta el, a testület helybenhagyta az országgyűlési határozatot, megtarthatják a gyermekvédelmi népszavazást. A parlament másik döntése szerint a referendumot akár a választások napján is meg lehet rendezni.

(Borítókép: Szavaznak a képviselők a gyermekvédelmi tárgyú népszavazásról az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. november 30-án. Fotó: Kovács Attila / MTI)