Botond, Mózes
EUR 386,02 Ft
USD 370,28 Ft
12 °C
29 °C

Zsaroló levelek miatt riaszt a Nemzeti Kibervédelmi Intézet

2022.01.06. 11:02

Ismét riasztást adott ki a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NKI), mivel az elmúlt napokban újból megnövekedett azon magyar nyelvű zsaroló levelek száma, amelyek célpontjában állami és önkormányzati szervek, valamint közintézmények és magánszemélyek állnak – tájékoztatta szerkesztőségünket az NKI. 

A közlemény szerint az üzenetekben azt írják, hogy a címzett készülékét megfertőzték egy trójai vírussal, amelynek segítségével hozzáférést szereztek az áldozat informatikai eszközéhez. 

A támadó az e-mailben emellett arról is említést tesz, hogy egy kompromittáló videófelvételt is rögzített a felhasználó kamerájával, amelyen „az áldozat felnőtt tartalmú oldalak látogatása közben végzett tevékenysége látható”. 

A zsaroló a levél címzettjével közli: ha nem fizeti ki a kért váltságdíjat, akkor a kompromittáló felvételt eljuttatja a címzett ismerőseinek, valamint a közösségi médiában is közzéteszi.

Az NKI tájékoztatása szerint váltságdíjként jellemzően 1350 eurót kérnek a zsarolók, de a kért pénzösszeg változó.

A kibervédelmi intézet felhívta a figyelmet arra is, hogy a levelek szövegezése jellemzően azonos, a korábbi zsaroló levelekhez képest koherensebb, helyesírásilag pedig jóval pontosabb, míg a hangnem egységesen tegeződő.

Az NKI a honlapján egy példát is közzétett a zsaroló levelekről.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek