Eddig örülhettünk a jó időnek

DMARC20200323018
2022.01.07. 20:09

Péntek estétől kezdve felhős, borult idő várható, a hétvégén pedig mínuszokra és havazásra lehet számítani – derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből.

Azt írták, hogy péntek este délkeleti irányból kiindulva terjeszkedik majd a felhőzet Magyarország felett.  Reggelre kevésbé felhős területek már inkább csak a Dunántúlon és az Északi-középhegység térségében maradhatnak, másutt erősen felhős vagy borult lesz az ég. Késő estétől a Dél-Alföldön pedig

hószállingózás, havazás kezdődik.

A légmozgás az este mérsékelt lesz, a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -8 és -2 között valószínű, de az északi völgyekben itt-ott -10 fok alá is hűl a levegő.

Szombat délelőtt továbbra is felhős, borult idő várható, legfeljebb az északkeleti határ mentén lehet kevesebb felhő. Az Alföldön és az Északi-középhegység keleti felén több helyen várható havazás, a keleti határszélen pedig napközben havas eső is előfordulhat.

Az ország többi részén vékony, szakadozott felhőzet lesz az égen, a Dunántúl északi felén lehet időszakosan több felhő, de számottevő csapadék nem valószínű .A légmozgás mérsékelt marad.   A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton -2 és +4 fok között alakul, a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet pedig ugyancsak -8 és -2 fok között, de ennél akár hidegebb is lehet néhol. 

Vasárnap hajnalban ködfoltok képződhetnek, napközben az Alföld délkeleti, keleti felében továbbra is sok lesz a felhő. Másutt a napsütést fátyolfelhőzet szűri majd meg. Napközben és éjszaka elsősorban a Dunántúlon fordulhat elő helyenként kisebb havazás, havas eső, vagy gyenge ónos eső. 

A déli, majd északi szél a Kisalföldön élénkülhet meg, más helyeken jellemzően gyenge marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet - 2 és +5 fok közé várható, a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet az előző napokéhoz hasonló lesz.

(via met.hu, MTI)

(Borítókép: Mónus Márton / MTI)