Szputnyik Light érkezett Magyarországra, vizsgálja az NNK

2022.01.07. 12:54 Módosítva: 2022.01.07. 12:55

Nyolcvan adag Szputnyik Light orosz koronavírus-vakcina érkezett Magyarországra, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei megkezdhessék a szükséges vizsgálatokat, amelyek függvényében megindulhatnak majd a kereskedelmi tárgyalások is – jelentette be pénteken Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán közzétett videoüzenetében.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy a tavalyi rendkívül nehéz év egyik legnagyobb sikere a magyar–orosz vakcina-együttműködés volt, amelynek köszönhetően csaknem egymillió embert immunizáltak, így Magyarország elsőként érte el a 60 százalékos oltottsági arányt Európában.

Ez az együttműködés folytatódik most az újabb vakcinatípus bevizsgálásának megkezdésével – tette hozzá a külgazdasági és külügyminiszter. 

Amennyiben a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei úgy ítélik meg, hogy a készítmény biztonságos, hatékony és jól alkalmazható harmadik oltásként, akkor megindulnak majd a kereskedelmi tárgyalások is a gyártóval

– fogalmazott Szijjártó Péter, aki kiemelte, hogy az egykomponensű oltóanyagot a világ több országában már alkalmazzák, például az Egyesült Arab Emírségekben, Bahreinben, Argentínában és Indiában, illetve San Marinóban is használati engedélyt kapott. Szerbiában jelenleg is zajlik a vonatkozó hatósági eljárás.

Minél több oltóanyag áll rendelkezésre, annál jobb. Minél több oltóanyagból választhatnak a magyar emberek, annál jobb

– mondta a külgazdasági és külügyminiszter, majd mindenkit arra kért, hogy éljen az oltás lehetőségével.  • Tippek
  • Bankszámla