Megszólalt a kórházi főigazgatóság, ilyen állapotban vannak, akik egyszerre kaptak hat Pfizert

GettyImages-1232008944
2022.01.08. 19:44

Korábban az Index is beszámolt róla, hogy összesen 12 oltakozó kapott tévedésből egyszerre hat dózis, koronavírus elleni oltást a fővárosi Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben. A médiához eljutott információt az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) is megerősítette.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság az RTL Klubhoz eljuttatott tájékoztatásában azt írta:

Január 3-án 12 oltakozó hígítatlanul kapta meg a Pfizer-vakcinát.

Az OKFŐ szerint a hibát nagyon gyorsan felismerték, az érintettek folyamatos megfigyelés alatt állnak. A vakcina felvétele után 48 órával a hőemelkedésen kívül az összes oltási reakció megszűnt náluk – áll a tájékoztatásban. Az Országos Kórházi Főigazgatóság közölte:

a történtek hátterében egyértelműen emberi mulasztás áll. Az intézmény az ügyben vizsgálatot indított, ami jelenleg is folyamatban van.

Boldogkői Zsolt virológus szerint nem lesz semmi bajuk azoknak, akik hat dózis oltóanyagot kaptak meg egyszerre.

Én azt mondanám, hogy semmi különös negatív hatása nem lesz. Hogyha több antigén kerül a szervezetbe, akkor az egy erősebb immunválaszt produkál

– mondta a szakember, aki szerint speciális immunológiai betegségek vagy problémák esetében alakulhat ki anafilaxiás sokk, de továbbra is úgy véli, nem lesz semmi komoly probléma ebből.

Nem ez az első ilyen eset Magyarországon, korábban Szombathelyen történt hasonló tévedés, amikor egy férfit szintén hat dózis Pfizer-vakcinával oltottak be egyszerre. Nála sem jelentkeztek súlyos tünetek: hőemelkedése, valamint magas vérnyomása volt, fájt a feje, de ennél komolyabb tüneteket nem tapasztalt.

(Borítókép: Képünk illusztráció! Fotó: Sergio Flores / Getty Images)