Gyurcsány Ferenc így tenné rendbe a menekültkérdést

2022.01.09. 12:34 Módosítva: 2022.01.09. 12:35
A Demokratikus Koalíció vezetője szerint két szempont kerül konfliktusba, ha a menekültekről van szó.

„Rendbe kellene tenni a menekültkérdés alapvitáját, mielőtt minden összekuszálódik” – kezdte Facebook-posztját Gyurcsány Ferenc.

A Demokratikus Koalíció elnöke úgy látja, a mi világunk ahhoz ragaszkodik, hogy az élet elsőbbséget élvez, „ez nem liberális hablaty, ez a humanista minimuma keresztényeknek, konzervatívoknak, agnosztikusoknak, baloldaliaknak és így tovább”.

Ebben a tárgyban a magyar kormány menekültpolitikája embertelen, elfogadhatatlan

– szögezi le a politikus, hozzátéve: „aztán meg persze ott van, hogy van egy közös életünk”, magyaroké és európaiaké.

E két szempont sokszor konfliktusba kerül. Mások életének védelme és saját életmódunk védelme. Ha megtanulunk erről szépen beszélni, ha össze tudjuk egyeztetni ezeket a megfontolásokat, ha megértjük, hogy mikor melyik hogyan, miért élvez elsőbbséget, akkor lesz tisztességes menekültpolitikája hazánknak és Európának.

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének, Márki-Zay Péternek visszatérő kampányeleme, hogy a Fidesz–KDNP-kormányt vádolja menekültek betelepítésével.

Fidesz: Nem kérünk a baloldal bevándorláspárti politikájából

A Fidesz közleményben reagált Gyurcsány Ferenc posztjára:

A baloldal vezetője újra hitet tett a bevándorláspárti politika mellett. Brüsszel és a magyar baloldal továbbra is ösztönözni akarja a bevándorlást, nem pedig megállítani azt.

A kormánypárt szerint ez veszélyeztetné Magyarország és a magyar emberek biztonságát. Hangsúlyozzák, hogy a bevándorlást meg kell állítani, a határokat meg kell védeni, a kvótákra pedig nemet kell mondani.