Márki-Zay Péter hajlandó engedni, de továbbra sincs pont az ellenzéken belüli vita végén

DSC6242
2022.01.09. 20:16
Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt az egység és a győzelem érdekében hajlandó elengedni a kérdést, de egy újabb alkuról is beszélt.

Márki-Zay Péter vasárnapi, közel másfél órás élő bejelentkezésében kitért a hetedik frakció ügyére is, amit ő a romák, a civilek és a konzervatívok képviseletére kért a hatpárti ellenzéki szövetségtől.

A miniszterelnök-jelölt szerint az elképzelést három párt támogatta, három ellenzi, majd kifejtette: érzékelte, hogy a pártoknak ez mennyire fontos kérdés, így kisebb frakciókkal rendelkeznének, a pártfinanszírozásnál ez is szempont, és olyan is volt, aki esetleg versenytársat látott egy új, jobbközép csoportosulásban.

Márki-Zay Péter leszögezte, hogy az egység és a győzelem érdekében hajlandó ebben engedni, de „még mindig nincs pont ennek a kérdésnek a végén”.

Kijelentettem, hogy hajlandó vagyok elengedni a frakciókérdést, de vannak más kérdések, amiket viszont nem. Ígéretet kaptam arra, hogy ezekben a kérdésekben a pártok fognak engedni. Az alku véglegesítése a napokban be fog következni.

Márki-Zay Péter úgy látja, hogy okos és jó kompromisszumot kötnek, mert lehetővé teszi a választási győzelmet.

Egyrészt fel fogjuk gyorsítani a kampány vezetésének a hatékonyságát, elfogadhatatlan az, hogy egy ellenzéki kampány sikere azon múljon, hogy a hat pártból az egyiknek valamelyik vonal, vessző, szó nem tetszik. Nem lehet egy hatpárti plusz civil kampányban vétóval lelassítani egy kampánydöntést. Ebben egyetértettünk a pártok vezetőivel.

Azt is közölte, hogy nem mondtak le az új jobbközép párt felépítéséről, de most az egység fontosabb.

A programpontokra áttérve azzal folytatta, hogy közös álláspontra jutottak az áfacsökkentésben és az euró bevezetésében is, utóbbit öt éven belül tartják időszerűnek.

(Borítókép: Márki-Zay Péter 2022. január 5-én. Fotó: Kaszás Tamás / Index)