Havazást, ködöt, napsütést és fejfájást is tartogat a hétfő

D KOM20211115002 (1)
2022.01.10. 06:41

Változékony időjárással indul a hétfő, a reggeli fagyokat nyugaton még havazás is kísérheti, keleten köd és pára nyitja a napot, ám később már a napsütés lesz a meghatározó az ország nagy részében – tudható meg az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből. 

Hétfő délelőtti időjárás-előrejelzés
Hétfő délelőtti időjárás-előrejelzés
Fotó: OMSZ / met.hu

Reggel a Dunántúl északi részén is csökken a felhőzet, így északon többórás napsütésre számíthatunk, ugyanakkor a déli megyékben továbbra is sok marad a felhő. Gyenge, időszakos havazás eleinte még a Nyugat-Dunántúlon előfordulhat. Az északi, északkeleti szél többfelé megélénkül, a nap második felében a Nyugat-Dunántúlon és Bodrogközben megerősödik, emiatt késő délutántól a keleti tájakon néhol hófúvás lehetséges. A csúcshőmérséklet 2 és +5 fok között alakul, késő estére 0 és 6 fok közé hűl le a levegő. 

Este már általában kevés lesz a felhő, ugyanakkor a déli megyékben még többnyire erősen felhős égre van kilátás. Csapadékra nem kell számítani. Az északi, északkeleti szél nagy területen megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon és a Tiszántúlon megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 2, 9 fok között alakul, de a kevésbé szeles észak-magyarországi medencékben 10 fok alá is hűlhet a levegő. 

Hétfő esti időjárás-előrejelzés
Hétfő esti időjárás-előrejelzés
Fotó: OMSZ / met.hu

Orvosmeteorológiai szempontból sem kellemes ez az idő: felerősödhetnek a kopásos eredetű ízületi bántalmak, illetve fejfájás, emésztési problémák is előfordulhatnak, a szelesebb nyugati és északkeleti tájakon élők ingerlékenységet, nyugtalanságot tapasztalhatnak annak ellenére, hogy közvetlen fronthatás nem éri el az országot – derül ki az Időkép orvosmeteorológiai előrejelzéséből. Jó hír, hogy a várható napsütés viszont remek hatással lesz a hangulatra és közérzetre. 

(via Országos Meteorológiai Szolgálat, Időkép)

(Borítókép: Komka Péter / MTI)