25 milliót követel a hatóság a Greenpeace-től, így védi az állam fertői beruházását

270137881 410314494215067 4286814243984417856 n
2022.01.11. 10:40 Módosítva: 2022.01.11. 11:27

A létező legmagasabb, 25 millió forintos eljárási díjat követeli a Közbeszerzési Döntőbizottság cserébe azért, hogy érdemben foglalkozzon a Greenpeace fertői közbeszerzésről szóló beadványával – olvasható a szervezet hivatalos oldalán.

Csakhogy a kis összegű magánadományokból élő civil szervezet nem tudja kifizetni ezt az összeget. Álláspontjuk szerint 

az ilyen magas összegű eljárási díjaknak az a célja, hogy senkinek eszébe se jusson megkérdőjelezni a közbeszerzési folyamatokat.

Múlt héten támadta meg az újra kiírt közbeszerzési pályázatot a Greenpeace Magyarország a Közbeszerzési Döntőbizottságnál (KD). A testület most postázott válaszában arról tájékoztatta a környezetvédő civileket, hogy a vonatkozó szabályozás alapján 5 napon belül 25 millió forintot kellene befizetniük ahhoz, hogy foglalkozzanak a beadványukkal.

Aki ma Magyarországon meg akar támadni egy közbeszerzést, annak úgynevezett igazgatási szolgáltatási díjat kell fizetnie, melynek mértékét egy 2015-ben módosított rendelet állapítja meg. E rendelet szerint a díj a beszerzés becsült értékének 0,5 százaléka, de legfeljebb 25 000 000 forint lehet. Ezt az összeget követeli most a Greenpeace-től a testület.

A civil szervezet szerint a jogalkotó 2015-ben pont azért módosította és emelte fel irreálisan magasra az eljárási díjakat, hogy ezzel visszatartsa a jogorvoslati panaszoktól az érintetteket. 

A döntőbizottság végzéséből az is kiderül, hogy a fertői közbeszerzési eljárás második ütemének becsült értéke majdnem 35,8 milliárd forint. Ez a jelenleg zajló, a Mészáros és Mészáros Kft. által elnyert 9,38 milliárd forint értékű munkákkal együtt már meghaladja a 45 milliárd forintot. 

A Greenpeace Magyarország közleményéből kiderül, azért kérte a közbeszerzési kiírás jogellenességének megállapítását, mert az még a – a kiemelt beruházásokra vonatkozó rövid határidők miatt megkérdőjelezhető módon kiadott – környezet- és természetvédelmi engedélyekben leírtaknak sem felel meg. A közbeszerzési kiírásban megadott adatok ugyanis jóval túlterjeszkednek az engedélyezett méreteken, szinte minden egyes részelemnek nagyobb a területe, mint ami az engedélyben szerepel, a kiírásban szereplő 26 apartmanház, egy fürdőház és mintegy 150 strandpavilon építésére pedig egyáltalán nincs is engedélye a 100 százalékos állami tulajdonban lévő Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.-nek.

Minden valódi hazai és nemzetközi természetvédelmi testület egyetért velünk abban, hogy ez a beruházás alapjaiban veszélyezteti a Fertő-Hanság Nemzeti Park értékeit. Az állam pedig nemhogy megvédené a rábízott közös kincsünket, de ő maga a beruházó

– nyilatkozta Rodics Katalin, a Greenpeace Magyarország természetvédelmi kampányának vezetője.

Update: Cikkünk megjelenését követően reagált a Közbeszerzési Döntőbizottság. Azt írták, hogy a Greenpeace beadványa jogilag hibás, mert a hatóságuknak nincs arra jogosultsága, hogy ellenőrizze, a projekt megfelel-e a környezetvédelmi törvényeknek, ez a környezetvédelmi hatóságok jogköre. A Döntőbizottság csak azt vizsgálhatja, hogy a versenyszabályoknak megfelel-e a kiírás. A kérelem formailag is hibás, mivel hiányos volt, azaz nem felelt meg a benyújtás jogszabályi feltételeinek. 

A 25 millió forintos igazgatási szolgáltatási díjról azt közölték: a vonatkozó rendelet 2015-ös módosításakor nem megemelték, hanem a felére csökkentették a díjakat, éppen annak érdekében, hogy szélesebb körben legyen lehetőség jogorvoslati panasszal élni. Azt is hozzátették, hogy abban az esetben, ha egy kérelemnek helyt ad a Döntőbizottság, akkor a kérelmező minden esetben visszakapja a befizetett eljárási díjat – követelésről tehát szó sincs. 

(Borítókép: Dr. Brenner Koloman / Facebook)