Leszavazták a Márki-Zay Péter ellen indított méltatlansági indítványt

20211023171858 PAP 5311-01
2022.01.11. 13:22
A hódmezővásárhelyi képviselő-testület rendkívüli közgyűlésen leszavazta a Márki-Zay Péter polgármester ellen indított méltatlansági indítványt kedden – derül ki az önkormányzat hivatalos Facebook-oldalán közzétett közleményből.

Tavaly decemberben Cseri Tamás fideszes önkormányzati képviselő Márki-Zay Péter méltatlanságának megállapítását kérte a hódmezővásárhelyi közgyűlés ügyrendi és mandátumvizsgáló bizottságától.

A fideszes képviselő az MTI beszámolója szerint a decemberi testületi ülésen elmondta: a bíróság – a hódmezővásárhelyi kórház, illetve Havasi Katalin orvos igazgató, a Fidesz helyi elnöke által indított – személyiségi jogi perben jogerősen sérelemdíj megfizetésére és elégtétel adására kötelezte Márki-Zay Pétert. A bíróság előírta a polgármesternek, hogy 15 napon belül saját költségén hozzon nyilvánosságra egy-egy közleményt. Ez annak ellenére nem történt meg, hogy az egyik ítélet jogerőre emelkedése óta mintegy két év eltelt.

Márki-Zay Péter az akkori ülésen elismerte, hogy a kórház által indított személyiségi perben jogerősen elégtételadásra kötelezték, és a felülvizsgálati eljárásban ezt a Kúria is előírta neki, de erre nem volt lehetősége, mivel állítása szerint a megyei napilap visszautasította közleménye megjelentetését.

Két évvel ezelőtti peres ügyek ítéletében szerepelt az, hogy le kell közölnie egy helyreigazítást a sértett, Havasi Katalin, illetve a kórházzal kapcsolatos állatásai miatt. Az első esetben a polgármester el is küldte a Délmagyar napilapnak a közlendő helyreigazítást, ám a napilap elhatárolódott ennek közlésétől. Az erről szóló írásos dokumentumot a végrehajtó is elfogadta, és lezárta az ügyet. A második esetben a Kúria ítéletében kimondta: Márki-Zay Péternek joga van kritizálni a kórházat, vagyis nem kellett helyreigazítást létrehozni

– olvasható a hódmezővásárhelyi önkormányzat most megjelent közleményében.

Zárt ülésen hétfőn a testület arról határozott, hogy „Márki-Zay Péter igenis méltó polgármesterségére, úgy, ahogyan a város lakosainak jelentős többsége 2019 őszén megszavazta ezt” – tették hozzá a közleményben.

(Borítókép: Márki-Zay Péter 2021. október 23-án. Fotó: Papajcsik Péter / Index)