Megvan az országgyűlési választás időpontja

CER 3712
2022.01.11. 16:10
Áder János kitűzte a 2022-es választások időpontját: április 3-án kerül rá sor. A köztársasági elnök a kormány által kezdeményezett népszavazás időpontjáról is döntött.

Az idei esztendőben Magyarország választójoggal rendelkező polgárai immár kilencedik alkalommal szabadon dönthetnek arról, hogy kikre bízzák közös ügyeink intézését – olvasható a Köztársasági Elnöki Hivatal közleményében.

Az Alaptörvény és a választási eljárási törvény egyértelmű rendelkezéseket tartalmaz arra, hogy a köztársasági elnök milyen időpontra tűzheti ki az országgyűlési képviselők általános választását. E törvényi felhatalmazás alapján az országgyűlési képviselők általános választását a legkorábbi időpontra, 2022. április 3-ra tűzöm ki

– közölte Áder János.

106 egyéni képviselő, 93 listás hely

A hivatalos választási kampányidőszak ötven nappal a választás napja előtt, szinte pontosan egy hónap múlva, február 12-én indul, ekkor kapják meg a jelöltként indulni szándékozók az általuk igényelt ajánlóíveket. A választási értesítőket február 5-től kezdik kézbesíteni.

Az egyéni választókerületi jelölteknek legalább ötszáz érvényes ajánlásra van szükségük az induláshoz. Országos listát az a párt állíthat, amely minimum tizennégy megyében és a fővárosban, legalább 71 egyéni választókerületben önálló jelöltet állít. Február végére kiderül, hogy mely pártok állíthatnak országos listát, illetve ismerni fogjuk az egyéni választókerületi jelölteket is.

Ahogy korábbi cikkünkben összefoglaltuk, minden nagykorú magyar állampolgárnak joga van ahhoz, hogy a választáson választó és választható legyen, de nem rendelkezik választójoggal az, akit bűncselekmény elkövetése vagy belátási képességének korlátozottsága miatt a bíróság a választójogból kizárt. Nem választható az Európai Unió más tagállamának magyarországi lakóhellyel rendelkező állampolgára, ha az állampolgársága szerinti állam jogszabálya, bírósági vagy hatósági döntése alapján hazájában kizárták e jog gyakorlásából.

Az országgyűlési képviselők száma 199, ebből 106 képviselőt egyéni választókerületben, 93-at országos listán választanak.

  • A magyarországi lakóhellyel rendelkező választópolgár egy egyéni választókerületi jelöltre és egy pártlistára szavazhat.
  • A magyarországi lakóhellyel rendelkező, névjegyzékben nemzetiségi választópolgárként szereplő választópolgár egy egyéni választókerületi jelöltre és nemzetiségének listájára, ennek hiányában egy pártlistára szavazhat.
  • A magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választópolgár egy pártlistára szavazhat.

Az új Országgyűlés alakuló ülését – a választást követő harminc napon belüli időpontra – a köztársasági elnök hívja össze.

Egyben a népszavazással

A kormány által kezdeményezett gyermekvédelmi népszavazás időpontjáról is döntött Áder János. Az Országgyűlés 2021. november 9-én egyhangúlag döntött arról, hogy a népszavazást az országgyűlési képviselők általános választásának napján is lehessen tartani.

A választási eljárási és a népszavazási eljárási törvényi határidőket figyelembe véve e négy kérdésben csak április 3-án vagy április 10-én lehet egy időben tartani a népszavazást és az általános választásokat. Erre tekintettel a 32/2021 (XI. 30.) országgyűlési határozatban elrendelt négy kérdésről a népszavazást 2022. április 3-ra tűzöm ki

– olvasható a Köztársasági Elnöki Hivatal második közleményében.

Az országgyűlési választások és a négykérdéses referendum tehát ugyanazon a napon lesz, ami mellett korábban költséghatékonysági érveket sorakoztattak fel. A négy kérdés:

  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?

A választás dátumának hivatalossá válására Orbán Viktor és az ellenzéki összefogás is reagált.

8,2 millió választópolgár

Magyarországon most először a parlamenti választásokkal egyszerre népszavazásokon is kinyilváníthatja véleményét a mintegy 8,2 millió választópolgár – olvasható a Nemzeti Választási Iroda közleményében. 

Az NVI hamarosan élesíti a Választási Tájékoztatási Rendszert és az ehhez tartozó választási tájékoztató honlapot. Arra biztatják a választópolgárokat, hogy jelentkezzenek szavazatszámláló bizottsági tagnak, „ezzel mindenki egyénileg is hozzájárulhat a választások tisztaságához, illetve a gördülékeny, átlátható lebonyolításhoz, mely közös érdekünk”.

(Borítókép: Czerkl Gábor / Index)