Vona Gábor: Gyurcsány mindenképpen túlél, Márki-Zay csak győzelem esetén

TRAL5821 TA
2022.01.11. 20:21

Gyurcsány Ferenc szerintem most a túlélésre játszik. Neki a vereség és a győzelem is a túlélést jelenti. Márki-Zay Péternek csak a győzelem jelentheti a túlélést – fogalmazott Vona Gábor, a Második Reformkor Alapítvány alapítója az InfoRádió Aréna című műsorában.

A Jobbik volt elnöke szerint elképzelhető, hogy az ellenzék már bánja a jelenlegi helyzetet, és úgy gondolja, ha vissza lehetne tekerni az időt, akkor az ellenzéki pártok megpróbálnák megakadályozni, hogy Márki-Zay Péter nyerje meg az ellenzéki előválasztást. A hódmezővásárhelyi polgármester győzelmére szerinte senkinek nem volt forgatókönyve, sem a Fidesznek, sem az ellenzéknek, de magának Márki-Zay Péternek sem. Vona Gábor úgy vélte, az ellenzéki kampány lendülete az előválasztás végével nem lendületet kapott, hanem visszafelé fejlődik. 

Nyilván sok sebokozás történt, sok konfliktus alakult ki, és azt rendezni kell, de most már eltelt két hónap, és ki kellene, hogy rajzolódjon valami, és én inkább azt látom, hogy a folyamat inkább lefelé tartó továbbra is, mint felfelé

– fogalmazott. Hozzátette: érzékel olyan jelenségeket, hogy azon fiatalok körében, akik Márki-Zay Péterben egy nagy generációs élménynek a lehetőségét látták, megindult egy lassú elbizonytalanodás. 

A Második Reformkor Alapítvány alapítója szerint a pártoknak nagyjából az volt a tervük, hogy egy Jakab–Dobrev–Karácsony hármas alakul ki az előválasztás második fordulójában, és ebben az esetben valószínűleg másképp alakultak volna a dolgok. Azt sem zárta ki, hogy mindenki kitalálta, mely helyezés alapján mit és hogyan fognak lépni, Márki-Zay Péter pedig lényegében külsősként nyerte meg az előválasztást, a tárgyalóasztalhoz sem engedték eleinte, tekintve, hogy ő nem egy politikai párt, hanem a civilek jelöltje volt. A hat párt ezért szerinte sokkal motiváltabban venne részt a kampányban, ha más nyerte volna meg az előválasztást. Kérdésre hozzátette, kifelé persze nincs más lehetőségük, mint támogatni a kampányt, de befelé nem biztos, hogy őszinte az érzelem.

Simán el tudom képzelni, hogy belül bizonyos pártok – különösen az elmúlt két hónapnak a kudarcos kampánybevezetése miatt – azt érzik, hogy most jobb, ha nem tolakodok nagyon előre, vigye el valaki más a balhét. Például Gyurcsány Ferenc Facebook-bejegyzése szerintem pontosan erről szólt, hogy mossa kezeit. Ha nyerünk, akkor közösen nyertünk, ha veszítünk, akkor Márki-Zay Péter veszített, és szerintem ez a fajta hozzáállás megjelenhet érzelmi szinten a Jobbik vagy a Momentum vezetőiben is.

Szerinte látszik, hogy a pártelnökök visszahúzódtak, „Márki-Zay Péter pedig egy magánshow-t csinál, és úgy tűnik, hogy sokszor kontrollálatlanul”. Az ösztönösség szerinte a jelenlegi szinten már kevés, és bár a hitelesség és a profi kampány nem zárja ki egymást, annak kimunkálásához idő kell, és éppen a kevés idő a probléma.

Vona Gábor rendszeresen publikál véleménycikkeket az Indexen, legutóbb azt vette górcső alá, miért zajlik még mindig az ellenzéki belső viszály.

(via Infostart)

(Borítókép: Vona Gábor. Fotó: Trenka Attila / Index)