2024. július 14. 21:00
Spanyolország
Anglia

Az Állami Számvevőszék január 18-ig fogadja a kampányidőszakban megjelenő politikai hirdetések árjegyzékeit

2022.01.12. 10:13

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) január 18-ig fogadja azon sajtótermékek hirdetési árjegyzékeit, amelyek politikai hirdetést kívánnak közzétenni az április 3-ára kitűzött országgyűlési választást, valamint a szintén az erre a napra kiírt népszavazást megelőző kampányidőszakban.

Az ÁSZ közleményében emlékeztet rá, hogy a választási eljárásról szóló törvény szerint az országgyűlési választást, illetve a népszavazást megelőző kampányidőszakban politikai hirdetést csak az a sajtótermék tehet közzé, amely az adott választás kitűzését követő öt munkanapon belül hirdetési árjegyzékét az ÁSZ-nek megküldte.

A hivatal ezek alapján január 18-án, azaz jövő kedden 16 óráig fogadja a hirdetési árjegyzékeket. Arról is beszámolnak, hogy az országgyűlési választás előtti kampányidőszakra vonatkozó árjegyzékeket elektronikus úton a valasztas@asz.hu címen, postai úton a 1364 Budapest 4. Pf. 54. címen, személyesen pedig hivatali időben a 1052 Budapest, Apáczai Csere János utca 10. címen fogadják. A népszavazáshoz köthető árjegyzékek ugyanezen a postai címen, illetve személyesen juttathatók el az ÁSZ-hez, elektronikus úton pedig a nepszavazas@asz.hu e-mail-címen.

A számvevőszék tájékoztatása szerint az árjegyzékeket sajtótermékek szerinti bontásban a www.asz.hu oldalon teszik majd közzé, a lista a „Választások” menüpont alatt lesz megtekinthető.

Az ellenőrző szerv hangsúlyozza, hogy a szavazás napját követő 15 napon belül a sajtóorgánumoknak azt is tudatniuk kell az ÁSZ-szel, hogy milyen politikai hirdetéseket közöltek a kampányidőszakban. A részletes listát az ÁSZ honlapján szintén közzéteszi, így egyértelműen kiderül majd, hogy az egyes jelöltek és jelölőszervezetek politikai hirdetéseit kinek a megrendelésére, milyen ellenérték fejében, mely időpontban, milyen terjedelemben jelentették meg az egyes sajtótermékek.

(via MTI)