A kormány bírálói között is nagyon sok a rezsipárti

2022.01.12. 13:21
A Társadalomkutató Kft. felmérése szerint tízből heten elégedettek a kormány lakossági rezsiköltségekkel kapcsolatos intézkedéseivel.

A felmérésben hangsúlyozták, hogy a 2021-es év Európa-szerte drasztikus áremelkedést hozott, sok helyen öt-nyolcszorosára emelkedett a villamos energia és a gáz ára, ezzel jelentősen terhelve a családokat és a vállalkozásokat. A magyar lakosságot azonban a 2013-ban bevezetett hatóságiár-rögzítés, köznapi nevén rezsicsökkentés miatt továbbra sem terheli az energiaválság.     

A Társadalomkutató Kft. a Nyugat-Európában szűnni nem látszó energiakrízis miatt végzett kutatást. Azt mérték fel, hogy a magyarok hogyan ítélik meg a rezsicsökkentést. A januári kutatás alapján a magyar lakosság több mint kétharmada – 68 százaléka – inkább elégedett a rezsicsökkentéssel, 23 százaléka nem.

„A politikai oldalak közötti megosztottság sem feltétlenül rajzolódik ki a kérdésben” – állapították meg.

A kormánykritikusok csaknem egyharmada (32 százaléka) vélekedik kedvezően az energiaárakat szabályzó intézkedésről,

és csak kicsit több mint felük elégedetlen (54 százalék).  Megjegyezték: a kormánnyal szimpatizálók között tízből kilencen (89 százalék) elégedettek a programmal. Az ismeretlen pártpreferenciával rendelkezők 55 százaléka is elégedett (19 százalék elégedetlen), azaz „teljesen nyilvánvaló, hogy a rezsicsökkentés megszüntetésének ígéretével nem növelhető a politikai tábor”.

A kutatás adataiból az is kitűnik, hogy nincs egyetlen olyan társadalmi csoport sem, ahol ne lenne abszolút többségi támogatottsága a rezsicsökkentésnek – írták, hozzátéve, az összes korcsoportban, minden településtípuson, bármilyen iskolai végzettségűek között, az ország bármely pontján jócskán többségben élnek azok, akik elégedettek a hatóságilag szabályozott alacsony energiaárakkal.

A reprezentatív felmérést ezer ember telefonos megkérdezésével készítették január 4–6. között, a minta nagysága és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a maximális mintavételi hiba 3,16 százalék – jelezték.