A kamara szerint elhagyják az állami egészségügyet a szakdolgozók

D VAJ20201004010
2022.01.13. 11:19

Nemzetközi szinthez mérve betegebbek a magyar emberek, ezért ilyen magas a halálozási mutató Magyarországon. Erről is beszélt az ATV Start című műsorában Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke.

A KSH adatai szerint 17 ezer dolgozó hagyta el az egészségügyet az elmúlt egy év alatt. Balogh Zoltán szerint is érezhető a hiány – bár a jelzett 17 ezer fős számot nem erősítette meg –, az elmúlt hónapok alapján látható a fogyási tendencia.

A 2020 és 2025 közötti időszakban tömegek vonulnak nyugállományba, a szakdolgozók körülbelül 15-20 százaléka; jelenleg ennek a folyamatnak még csak a felénél tartunk. Van egy belső átcsoportosulás is, főleg magánszolgáltatókhoz vagy más ágazatokba vándorol a munkaerő – magyarázta Balogh.

Műtéteket kell elhalasztani, várólisták alakulnak ki bizonyos ellátási formákban, vizsgálatokhoz nehezebben jutnak hozzá az állampolgárok – jelezte a kamara elnöke. Megjegyezte, hogy még novemberben a minisztérium rendelettel kérte, hogy 20 intenzíves ágyra egy szakorvos, egy általános orvos és öt nővér jusson. 

Balogh Zoltán  szerint ezek olyan rendelkezések, amikor nem szakképesítések alapján határozzák meg a dolgozók létszámát, tehát ez egy puha intézkedés. Ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy az ellátás biztonságossága érdekében az lenne fontos, hogy a szakképzett szakdolgozók ott legyenek a szükséges pontokon.

Magyarország nagyon rosszul teljesít a halálozási mutatók terén, erre a szakértő azt mondta, hogy nagyon sok tényezőn múlik a halandóság.

Nemzetközi ápolásszakmai szervezetek kérik, hogy csak a megfelelő létszámmal lehessen teljesíteni az ellátást, Azokban az országokban, ahol nincs meg ez a kellő létszám, ott rosszabbak lesznek a halálozási mutatók.

Tragikus a helyzet

Balogh Zoltán úgy látja, a magyar ápolói-orvoslétszám arány még rosszabbá vált a járványhelyzet miatt, ám még ezzel együtt is jobban aggódik a kamara elnöke azokért az ellátásformákért – például az otthoni szakápolás, az alapellátás vagy a krónikus betegellátás –, ahol egyenesen tragikussá vált a helyzet.

Azért is növekszik a halálozási ráta Magyarországon, mert sok krónikus betegcsoportnak az ellátása gondot okoz, pedig a szakdolgozóknak nagy szerepe lehetett volna, ha vannak – összegezte a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke.

(Borítókép: Egy ápoló koronavírusteszthez vesz mintát 2020. december 4-én. Fotó: Vajda János / MTI)