új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Befejeződött Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra szóvivő tájékoztatója.

  • Ennek pontos időpontját nem tudta megmondani Gulyás Gergely, de azt megerősítette, hogy a Vatikánból jelezték: Ferenc pápa a tavalyi eucharisztikus világkongresszus zárómiséje után jelezte, hogy szívesen visszatérne egy önálló látogatásra Magyarországra.

  • Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely kitért arra, hogy a Nemzeti Választási Irodánál is dolgoznak már azon, hogy miként lehet majd megoldani a voksolást a karanténba, vagy önkéntes karanténba vonultak esetében. Valószínűleg, hogy a korábbi években tapasztaltaknál jóval nagyobb számban fogják majd használni a mozgóurnákat.

  • Gulyás Gergely a Kormányinfón újságírói kérdésre elmondta: február 21-én kezdődik az Országgyűlés ülésszaka, és március 10-én zárul, aznap választják meg az új államfőt.

    A Fidesz-KDNP jelöltje a posztra Novák Katalin, a köztársasági elnök juttatásairól itt írtunk.

  • Kérdésre válaszolva a miniszter azt mondta, tisztában vannak vele, hogy a lengyeleknél is most meglépett infláció-ellenes lépések részeként a jövedéki adót csökkentették az üzemanyagáraknál. Viszont a hazai üzemanyagár esetében már volt ilyen jellegű csökkentés, mert nálunk adott időszakokban a nemzetközi kőolajár ingadozáshoz igazítják, hogy éppen csökkentés, vagy emelkedés következik. 

  • Gulyás Gergely közölte, hogy az összes eddig bejelentett intézkedés 2 százalékkal csökkenheti az inflációt.

  • Gulyás Gergely szerint demokráciában élünk, így a választások végeredményét tiszteletben kell tartani és tiszteletben is fogja tartani a Fidesz, szemben a magyar baloldallal, amelynek múltjában vannak olyan foltok, amikor előd pártjai még a csalás eszközét is bevettnek fogadták el, ha érdekei úgy kívánták. 

  • Gulyás Gergely nem látja, hogy a miniszternek mit kellett volna még tennie, túl azon, hogy egy napon belül rendezte az utódlás kérdését Völner Pál lemondása után.

  • A felvetésre, hogy esetleg az áruk szabad áramlásának uniós elvébe ütközhet az élelmiszerár-stop Gulyás Gergely azt mondta, hogy erre készül a kormányzat és ha kell, majd kialakítják és megvédik álláspontjukat.

  • Gulyás Gergely létező veszélynek nevezte, hogy más termékek árába beépülhet a hét élelmiszerre bejelentett élelmiszerár-stop, ezt figyelni fogják. A miniszter szerint van egy iparág, ami jelentős profitot termel a nehéz időkben is jól él, ilyenkor elvárható, hogy mutassanak szolidaritást, és mondjanak le a profit egy részéről. Ha nem így lesz, akkor vannak a kormánynak további eszközei is.

  • Gulyás Gergely szerint nemzetbiztonsági okok miatt értelmezhetetlen ez a kérdés.

    A Pegasus-ügyben korábban bizottsági szinten leszavazták a ténymegállapító vizsgálat lefolytatását.

  • A kormánybiztos az egyik lap hangfeltétele szerint BM-s mivoltát felhasználva zsarolta az Országos Roma Önkormányzat képviselőit. Gulyás szerint nem hallották a felvételt, ezért nem is vizsgálják egyelőre a dolgot. Ők azt támogatják, hogy a belügyminisztérium csak olyanokat alkalmazzon, akiknek nincs priusza.

  • Gulyás Gergely nem tudja hogy szükséges-e a titkosítás, mert ezek mind döntéselőkészítő anyagok, amúgy sem lennének nyilvánosak. Az operatív törzs a kormány javaslattevő szerve, jelentős ügyekben több alternatívát is a kormány asztalára tesznek.

  • A kenyér árát azért nem szabályozzák, mert a pékeket hozta volna lehetetlen helyzetbe, ezt nem akarta a kormány bevállalni. Gulyás Gergely szerint a csirkefarhát pedig eredetileg is benne volt az élelmiszerár-stopba bevont termékek körében, csak előző nap Orbán Viktor kormányfő ezt nem említette meg.

  • Az Index arra volt kíváncsi, hogy az elmúlt héten Kazahsztánban kitört zavargások alatt érte-e kár az ázsiai országban működő magyar vállalkozásokat. A miniszter válaszában azt mondta, hogy szerencsére ez nem következett be, magyar gazdasági érdekeltségek nem sérültek.

    Ugyancsak az Index vetette fel, hogy várható-e a közeljövőben legmagasabb szintű találkozó az új német vezetéssel. Gulyás Gergely válaszában felidézte, hogy nemrégiben Budapesten járt a francia elnök és más államok vezetői is rendszeresen tárgyalnak Magyarországon, ez a lehetőség nyitva áll Olaf Scholz kancellár előtt is.

  • Megkapja-e a kormánytól a főváros az Egészséges Budapest Program 2022-es forrásait? - kérdeztük Gulyás Gergelytől. A miniszter leszögezte, hogy van egy megállapodásuk a fővárossal, ennak megfelelően fognak eljárni, 2021-ben is megkapták a támogatást, de a főváros vezetése nem az együttműködést, hanem a vitákat keresi a kormánnyal.

  • Az Index kérdésére válaszolva a miniszter megismételte, hogy nincs napirenden az oltási kör bővítése. Azért nem tervezik ezt, mert oltási igazolvány lesz a védettségi igazolványból. Bizonyos vállalkozások kötelezővé tették a munkavállalók számára az oltást, de ennek általánossá tételét nem tervezi a kormány.

  • Ki állja az élelmiszerár-stop költségeit, a kiskereskedelem, az élelmiszeripari cégek, vagy az alapanyag-előállítók? Kaphatnak-e az érintettek kompenzációt? - kérdeztük Gulyás Gergelytől a Kormányinfón. A miniszter szerint osztoznak a veszteségen. Kompenzációt nem kapnak, mert közös teherviselés van, a kiskereskedelmi profit egy évben 140-150 milliárd forint, ez az intézkedés nem éri el a 20 milliárdot.

  • A kormányzati oltási regisztrációs oldalról nem lehet leiratkozni, ha már egyszer regisztráltunk. Mi ennek az oka? - hangzott el a kérdés. Gulyás Gergely szerint mindenki maga dönti el, hogy hová regisztrál és milyen információk folyamatos megküldésére tart, vagy nem tart igényt

  • Arra a kérdésre, hogy lesz-e ingyenes tesztelés Magyarországon a belügyminisztérium azt válaszolta, hogy még vizsgálják a nemzetközi tapasztalatokat. Gulyás Gergely a felvetés kapcsán megjegyezte, hogy a kormány az oltás és nem a tesztelés mellett  van, mert ha ez utóbbi ingyenes lenne, akkor az emberek inkább tesztelnének és nem oltakoznának.

  • Negyedik oltást orvossal való konzultáció alapján bárki kaphat. Az erről szóló rendelet a héten megjelenik - jelentette be Gulyás Gergely.

  • Az élelmiszerár-stop is három hónapig lesz érvényben, hasonlóan az üzemanyagokhoz, de ez meghosszabbítható. A jövőben ellenőrizni fogják az üzleteket és a most rögzített árak betartására kötelezik őket. Több szintű szankciórendszert vezetnek be. Pénzbírsággal kezdenek, de ismételt mulasztás esetén, akár be is lehet zárni a boltokat.

    Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely azt mondta: azért nem vitték le nulla százalékra az élelmiszerár-stopba tartozó termékeknél az áfát, mert a kormány szerint így jobban járnak az emberek. 

  • Gulyás Gergely szerint Márki-Zay Péter nyilatkozatainak többsége a magyar baloldal elmúlt évtizedekben képviselt álláspontjával megegyezik, példaként hozva az egészségügy magánosítását. Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje később leszögezte, hogy nem magánosítanák az egészségügyet. A miniszter Márki-Zay Péter zsidókat érintő kijelentéséről elmondta: a baloldal olyan képviselőkkel fogott össze, akik a zsidókat korábban listázni akarták.

  • Szentkirályi Alexandra jelentette be, hogy  a kormány arról is döntött a héten, hogy az ötezer lakos alatti kistelepülések polgármestereinek és település-vezetőinek illetményemeléséhez a kormány külön forrást biztosít. Az erről szóló rendelet hamarosan megjelenik a Magyar Közlönyben.

  • Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő bejelentette, hogy a kormány biztosítja a forrásokat a leégett szentesi sportcsarnok újjáépítéséhez.

  • A világban az energiaárak inflációs spirált indítottak el, ez komoly áremelkedést generált globálisan. A kormány mindent megtesz, hogy az emelkedő árakat megállítsa és azok ne érintsék az embereket. A rezsicsökkentést fenntartják és ez egyébként félmillió forint könnyebbséget jelent egy átlagos családnak évente. Bevált a benzinár plafon, amely 480 forint. Februárban döntenek arról, hogy ezt meghosszabbítják-e. Februártól nem lehet a megemelt jelzáloghitelek kamatait, ennek költségét a bankok viselik.

    A szerbekhez hasonlóan nálunk is bevezetik az élelmiszerár stopot. Hat termék esetében október 15-i áron fagyasztják be ezek bolti árait. Ezek a következő termékek:

    Hat termék árát rögzítik:

    • kristálycukor,
    • búzafinomliszt,
    • étolaj,
    • sertéscomb,
    • csirkemell, farhát
    • 2,8%-os tehéntej

    Gulyás Gergely kitért arra, hogy a baromfi, a tej esetében már csak 5 százalékos az áfa. 

  • A kormány üdvözli azt, hogy a gyermekvédelmi népszavazás ugyanazon a napon lesz az országgyűlési választással, mert ezzel hétmilliárd forintot spórolnak meg. Gulyás Gergely köszönetet mondott Szabó Tímeának, a Párbeszéd frakcióvezetőjének, aki kezdeményezte ennek lehetővé tételét és egyhangúlag megszavazták. A miniszter leszögezte: a szexuális propagandától meg kell védeni a gyermekeket, ezért mindenkit arra kérnek, hogy ne csak a választáson, hanem a népszavazáson is vegyenek részt.

  • Gulyás Gergely közölte, hogy jelenleg a kórházi ágyak 75 százaléka szabad. 25 százalékán ápolnak koronavírusos beteget, ez egészen pontosan 2261 embert jelent. Mellettük 596 tüneteket produkáló ember van még ezeken az osztályokon, náluk még nem egyértelmű a fertőzés. Az országban 8546 szabad ágy áll rendelkezésre, ennek számát tovább lehet növelni. 

    Kellő mennyiségű oltóanyag áll rendelkezésre, a Kormányinfó időpontjában az országban 9,292,805 darab oltóanyag használható fel. A magyarok 64 százaléka oltott, ezzel az európai mezőny közepén állunk. Ugyanakkor folytatódik februárban is a nagyon sikeres oltási akció

  • Gulyás Gergely bejelentette:

    • A védettségi igazolvány február 15-től oltási igazolvánnyá alakul, mert az átesettség fogalma mást jelent az omikron után, mint eddig. Új igazolványokat nem kell kiadni, a QR-kód alapján ellenőrizhető. Február 15-től az minősül oltottnak, aki megkapta a harmadik oltást, illetve az, aki két oltást kapott, de a másodikat hat hónapon belül.
    • Lerövidítik a karanténkötelezettség időtartamát 7 napra, de 5 nap után tünetmentesség esetén negatív teszttel lehet szabadulni.
    • Az iskoláknál, ha egy osztályban megbetegedés van, akkor a karanténkötelezettség időtartama 5 nap, de ez a kötelezettség csak az oltatlanoknál áll fenn.
  • A járványügy volt az első kérdés, amivel foglalkozott a kormány tegnap. Az omikron-variáns megjelent, a fertőzések jelentős része az új variáns. A következő napokban, hetekben arra lehet számítani, hogy a megbetegedések száma jelentősen emelkedni fog - közölte Gulyás Gergely, hozzátéve: az omikron kevésbé súlyos tünetekkel jár, elsősorban légúti megbetegedést eredményez. Valószínűleg minden korábbinál nagyobb mértékben nőhet a megbetegedések száma, de azt remélik, hogy ez nem eredményezi a kórházban kezeltek és elhunytak számának ugyanilyen arányú emelkedését.