Karácsony Gergely: Belobbant az ellenzék népszavazási kezdeményezése

DSC6141
2022.01.13. 20:16
A főpolgármester szerint meglesz a közjogi esélye, hogy az ő kérdéseiről is lehessen népszavazást tartani április 3-án, feltéve, hogy a kormány nem fél az emberek véleményétől.

Nagyon belobbant az ellenzék népszavazási kezdeményezése – nyilatkozta az ATV Egyenes beszéd című műsorában csütörtökön Karácsony Gergely, és hozzátette, ha minden jól megy, már a jövő héten leadhatják az összegyűjtött íveket. A főpolgármester elmondta, örül, annak, hogy – miként a közösségi médiából és egyes beszámolókból értesült róla – ebben a téli időben is sorban állnak az emberek, hogy aláírhassák a kezdeményezést.

Arra a kérdésre, hogy lehetséges-e, hogy a parlamenti választással egy időben kiírják az ellenzék kérdéseiben is a referendumot a városvezető úgy reagált, ha a Fidesz bátor, akkor április 3-án lehet népszavazás, de ha a Fidesz retteg ettől, akkor el tudja érni, hogy ne tarthassák meg akkor a referendumot.

Meglesz a közjogi esélye, hogy ezekről a kérdésekről is lehessen népszavazást tartani április 3-án 

–  vélekedett Karácsony Gergely, aki szerint, ha nem kerül sor erre, akkor az azért lesz, mert a Fidesz fél az embe rek véleményétől, és ezért megérdemli, hogy leváltsák áprilisban.

A főpolgármester beszélt a Magyar Önkormányzatok Szövetségének agglomerációs tagozatának csütörtöki üléséről is, és közölte, mivel Budapest valójában a városhatárokon túl is nyúlik, fontos az agglomerációban élőkkel a közös gondolkodás.

Az előző két főpolgármesterrel erről nem lehetett beszélni, de én nem akarok visszafele mutogatni

– mondta a Karácsony Gergely, aki szerint Budapest problémáit nem lehet csak Budapesten megoldani, és az agglomerációéit sem csak az agglomerációban.

A főpolgármester kijelentette, hogy támogatja a kormány vasúti fejlesztési terveit, de hozzátette:

túl szépen hangzik ahhoz, hogy igaz legyen.

Karácsony Gergely kifejtette, hogy elindítottak egy közös gondolkodást, és a Magyar Önkormányzatok Szövetsége reméli, hogy a felek egy új kormánnyal gondolkodhatnak majd közösen a választások után Márki-Zay Péter miniszterelnöksége mellett, mivel olyan mélyek a politikai lövészárkok a jelenlegi kormánnyal, hogy velük nincs mód az együttműködésre.

(Borítókép: Karácsony Gergely. Fotó: Kaszás Tamás / Index)