Müller Cecília szerint nem alakulhat ki nyájimmunitás

DMARC20220111004
2022.01.13. 15:50

Jön az ötödik hullám, amelyet jelentős mértékben az omikron-variáns okoz – mondta az országos tiszti főorvos a TV2 reggeli műsorában.

Az omikron-variáns enyhébb lefolyású betegséget, náthaszerű megbetegedést okoz. Az oltottság, az egyén egészségi állapota, immunstátusza is befolyásolhatja, hogy enyhén vagy súlyosabban fog lezajlani a betegség

– mondta Müller Cecília, aki hozzátette: ugyanakkor a fertőzőképessége erősebb, tehát sokkal könnyebben lehet elkapni. A tiszti főorvos arra figyelmeztet, hogy a védőoltás felvétele mellett a higiéniás szabályokat is rendkívül fontos betartani. 

Az adatok szerint Magyarországon még nincs jelen túlnyomó többségben a vírus e mutációja. Az eddigi megbetegedések 29 százalékáért felelős az új variáns – tette hozzá a műsorban

A tiszti főorvos nem gondolja, hogy kialakulhat a nyájimmunitás, mivel olyan nagy mértékben változik a kórokozó, hogy inkább az egyéni védelemre kell helyezni a hangsúlyt. Az, hogy hányan fertőződhetnek meg, az ország átoltottságának szintjétől, valamint a lakosság egészségi állapotától is függ.

Hangsúlyozta, hogy folytatódik az oltási akcióhét, előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélkül lehet felvenni bármelyik vakcinát. Januárban minden hétvégén, illetve csütörtök, péntek délután és szombaton egész nap van erre lehetőség. A gyermekek esetében is ugyanez a helyzet, szombatonként nekik is biztosított az oltakozás.

(Borítókép: Müller Cecília 2022. január 11-én. Fotó: Mónus Márton / MTI)