Kétmillióan veszíthetik el a védettségit, ha nem veszik fel az újabb oltást

DSC3610
2022.01.13. 16:35
A kormány új bejelentése szerint közel kétmillió ember védettségi igazolványa érvénytelenné válhat, amennyiben nem adatják be maguknak a harmadik oltást.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön jelentette be a Kormányinfón, hogy február 15-től kezdve a védettségi igazolvány oltási igazolvánnyá alakul át. Ezáltal azok, akik csak átestek a fertőzésen, többé nem kaphatják meg a védettségit, ráadásul innentől kezdve a két oltás helyett háromra lesz szükség (leszámítva azt az esetet, ha valaki hat hónapon belül vette fel a második vakcinát). Az oltásokat a QR-kód vizsgálatával fogják ellenőrizni ezentúl. 

A 24.hu szerint fél évvel ezelőtt, június 13-án még 5,2 millió volt azoknak a száma, akik két oltást kaptak. A harmadik oltást közülük a mai napig 3,3 millióan vették fel, vagyis 1,9 millió körül vannak azok, akik elveszíthetik a védettségit, ha nem adatják be február 15-ig bezárólag az újabb oltást.

Ez a szám akár még nőhet is, mivel február közepére még több olyan ember lehet, aki hat hónapnál régebben vette fel a második dózist. A döntés révén azonban valószínűsíthető, hogy sokan a következő hónapban beadatják majd a harmadik dózist azért, hogy ne veszítsék el a védettségit.

Rajtuk kívül azok is elveszítik az igazolványt, akik a fertőzésen való áteséssel jutottak hozzá. Az ő számukról azonban nem közölt semmilyen adatot a kormányzat.

2022 első Kormányinfója a koronavírusról és az élelmiszerárakról szólt, de kiderült az is, hogy mikor lesz az államfőválasztás. Gulyás Gergely azzal kezdte a csütörtöki tájékoztatót, hogy a járványügy volt az első kérdés, amivel foglalkoztak a szerdai kormányülésen, az összefoglalót ide kattintva olvashatja el.

(via 24.hu)

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)  • Hírek
  • Lakáshitel