Március 10-én lesz a köztársaságielnök-választás

-4052841186871960633 HUSZ0245
2022.01.13. 14:21

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón jelentette be újságírói kérdésre, hogy február 21-én kezdődik az Országgyűlés ülésszaka, amely március 10-én zárul, illetve aznap választják meg Áder János utódját, az új köztársasági elnököt.

A 2021-es év utolsó Kormányinfóján – szintén újságírói kérdésre – jelentette be Orbán Viktor, hogy Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli minisztert jelöli a posztra a Fidesz–KDNP. Nem sokkal ezután Novák Katalin bejelentette, hogy december 31-ével lemond miniszteri tisztségéről, hogy minden erejével az előtte álló feladatra készülhessen.

„Magyarország első női köztársasági elnökének lenni többletfelelősség” – jelentette ki Novák Katalin az Indexnek adott interjúban. Továbbá úgy fogalmazott:

Vannak, akik rutinból, reflexszerűen támadnak mindent, amit Orbán Viktor bejelent, mert azt gondolják, az nekik szükségszerűen rossz. Akik azt mondják, én csak egy bábu leszek ebben a tisztségben, valójában nem engem, hanem a nőket becsülik le. Nem feltételezik, hogy egy nő önálló döntésekre képes, szuverén közéleti szereplő lehet.

Novák Katalin az ellenzéki kritikákra válaszul megjegyezte, hogy pártpolitikusok minősítik pártpolitikusnak.

Ettől azért nem esem kétségbe. Mindenütt a világon, így Magyarországon is általános gyakorlat, hogy pártpolitikusok az államfőjelöltek vagy akár pártvezetők töltik be ezt a tisztséget. Én a kormánypártok köztársaságielnök-jelöltje vagyok, ehhez a politikai közösséghez tartozom. A köztársasági elnöknek ugyanakkor a nemzet egységét kell megjelenítenie, amint ezt az Alaptörvény is világosan megfogalmazza. ezért a nemzet minden különbözőség feletti egységének kifejezése lesz a legfontosabb dolgom

– fejtette ki a Fidesz–KDNP jelöltje.

Az ellenzéki pártok alkalmatlannak nevezték Novák Katalint az államfői posztra, illetve a közvetlen köztársaságielnök-választás mellett foglaltak állást. Azt azonban még nem tudni, hogy az ellenzéki összefogásnak (Demokratikus Koalíció, Jobbik, LMP, Mindenki Magyarországa Mozgalom, Momentum, MSZP, Párbeszéd) lesz-e saját jelöltje.

A Mi Hazánk Popély Gyula felvidéki történészt, az MTA doktorát tartaná a legalkalmasabbnak az államfői tisztségre. Szanyi Tibor volt szocialista politikus pártja, az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom (Iszomm) Pál Évát, a Neoton Família egykori énekesét jelöli köztársasági elnöknek.

Korábbi cikkünkben már összegyűjtöttük, milyen juttatások illetik meg a leköszönő és az új köztársasági elnököt. Áder János államfői mandátuma 2022. május 10-én jár le, az új köztársasági elnököt még a jelenlegi kétharmados, Fidesz–KDNP-s többségű Országgyűlés választja meg.

Egy jelölt indulásához a képviselők legalább egyötödének ajánlására van szükség, kétharmados többséggel rögtön megválasztható az államfő, ennek hiányában második fordulót tartanak, ahol elég az egyszerű többség is.

(Borítókép: Huszti István / Index)