Plakátok lesznek a BKK járművein, segítenek segíteni

2022.01.13. 21:30

Plakátokat helyezett el a fővárosi önkormányzat a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járművein és megállóiban azért, hogy minél többen tudják, mi a teendő, ha segítségre szoruló hajléktalan emberrel találkoznak – tette közzé Karácsony Gergely csütörtök este a Facebook-oldalán.

A főpolgármester bejegyzésében hangsúlyozta, hogy a téli krízisellátásban nagyon fontos szerepet játszanak a budapestiek. A szociális munkások gyakran lakossági bejelentések alapján értesülnek arról, ha egy fedél nélkül élő embernek segítségre, elhelyezésre van szüksége. Arra kérnek mindenkit, hogy 

mentsék el a telefonjukba a Menhely Alapítvány éjjel-nappal hívható diszpécserszolgálatának számát (+36 1 338 4186), és ha bajban lévő, segítségre szoruló hajléktalan emberrel találkoznak, hívjanak segítséget.

A bejegyzés szerint a diszpécserrel többek között tudatni kell a pontos helyszínt, a bejelentett ember nemét, és ha ismert, a korát és a nevét.

Karácsony Gergely felhívja a figyelmet arra, hogy 

ha valaki azonnali egészségügyi ellátásra szorul, akkor az Országos Mentőszolgálatot kell értesíteni a 104-es telefonszámon.

Hajléktalan és nem hajléktalan emberekhez egyaránt mentőt kell hívni, ha életveszély vagy annak gyanúja áll fenn, ha valaki eszméletlen, vagy nem reagál szólításra, rázásra sem, nem vagy alig vesz levegőt, vagy nagyon gyorsan lélegzik, esetleg rángatózik, illetve összefüggéstelenül beszél, kékeslilás a bőre, vagy riasztóan sápadt – emeli ki az MTI a főpolgármester posztjából.