300 ezer forintot követel egy 14 éves lánytól a röplabdaklubja

2022.01.14. 05:59 Módosítva: 2022.01.14. 05:59

Karácsony előtt 300 ezer forintos fizetési felszólítást kapott korábbi röplabdaklubjától egy 14 éves lány amiatt, hogy abbahagyta a sportot. 

A 14 éves Mira 2021 februárjában kezdett röplabdázni a Győri Diák Röplabda Clubnál (DRC). Meglepő módon rögtön szerződést ajánlottak neki, holott még nem is volt biztos, hogy bejön-e neki a sport, és befogadja-e egyáltalán a csapata. 

Édesanyja meg is kérdezte, hogy miért, mire az a válasz érkezett, hogy csak szerződéssel lehet belépni az edzések színhelyére, a győri európai ifjúsági olimpia alkalmából pár éve átadott sportcsarnokba. Hozzátették, hogy ez csak formaság, és valójában bármikor felmondható a szerződés, mivel amatőr sportról van szó.

A lány és édesanyja aláírták a szerződést, amely egyébként 2021 júniusa és 2022 júliusa közti időszakra szólt volna. Nem sokkal később már a nyári edzőtáborok díjat, valamint a tagdíjat is beszedték tőlük.

A lány azonban nem bizonyult túl ügyesnek a sportban: a meccsekre nem vitték el, ráadásul az edzővel sem volt jó a kapcsolata, ezért május végén abbahagyta a sportot. Az edzőtáborra kifizetett 20 ezer forintot azonban nem kapták vissza, ráadásul közölték velük, hogy bár a kislány abbahagyta a sportot, a szerződés továbbra is él, ezért követelik arra az időszakra a tagdíjat.

 Az édesanya elmondása szerint Dub István klubelnök azzal fenyegette őt, hogy ha nem fizetnek, akkor ügyvéddel hajtatja be a következő évi tagdíj teljes összegét és azt a taotámogatást is, amely a szerződésbontás miatt elmarad. Az édesanya emiatt végül visszakozott, és hagyta veszni az edzőtábor díját.

Utána sokáig nem történt semmi, 2021. december 20-i keltezéssel azonban a kislány kapott egy levelet. Ebben azt írta egy ügyvéd, hogy 

a sportoló szerződésszegése miatt ügyfelemet kár érte, ugyanis a sportoló után – a szerződéses időszakra – járó taotámogatást nem tudta igénybe venni. A kár összege az ügyfelemet illető teljes támogatás arányos (sportolói létszámra lebontott) része alapján 292 135 forint. Felszólítom önöket, hogy az ügyfelemnek okozott kárt 8 napon belül térítsék meg. 

Az édesanya a 24.hu-nak azt mondta: bízik abban, hogy nem járnak rosszul, mert szerinte semmi rosszat nem tettek. Az eset egyébként nem egyedi, mivel a portál szerint egy másik 14 éves kislánnyal szemben is hasonlóan léptek fel. 

A klub gazdálkodási adataiból kiderül, hogy a Győri DRC valóban komoly összeget pályázott meg a taopénzekből. A 2018 és 2022 közti időszakban összesen mintegy 88 millió forintnyi támogatást hagyott jóvá számukra a Magyar Röplabdaszövetség elnöksége. A klub ezáltal egyértelműen nincs rászorulva arra, hogy háromszázezer forintokat pereljen ki egy 14 éves kislánytól és családjától, illetve hogy egy ilyen eljárással elvegyék a sportolni vágyó gyerekek kedvét a sporttól. 

Amíg az ügy le nem zárult, addig nem kívánunk a nyilvánosság felé fordulni, utána állunk mindenki rendelkezésére

– válaszolta Dub István a 24.hu megkeresésére, amikor arról kérdezték: nem gondolja-e, hogy ezzel az eljárással a sportág megszerettetése helyett rossz hírét keltik annak. 

(via 24.hu)