Egy 17 éves fiú a koronavírus legfiatalabb áldozata

DVAST20210428115
2022.01.14. 16:03

A kormányzati tájékoztatóoldalra feltöltött adatok szerint az elhunytak között szerepel egy 28 éves férfi is, akinek nem volt ismert alapbetegsége. Az elmúlt napon a járvány legidősebb áldozata egy 96 éves férfi volt, akinek alapbetegségeként depressziót és stroke-ot jegyeztek.

A reggeli órákban közölt járványügyi adatok szerint csütörtökről péntekre 8921 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Magyarországon, meghalt 73 beteg. Kórházban 2611 beteget ápolnak, közülük 243-an vannak lélegeztetőgépen. A gyógyultak száma 1 158 509, az aktív fertőzötteké 128 268 főre nőtt.

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjújában hangsúlyozta: januárban minden hétvégén lesz oltási akciónap az oltópontokon. Mindenkit arra kért, hogy kövesse a háziorvosok tájékoztatását, hiszen ők több oltási napot is tartanak. 

Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta: a magyarországi megbetegedések 29 százalékát már az omikron-variáns okozza. Az, hogy hányan fertőződhetnek meg, az ország átoltottságának szintjétől, valamint a lakosság egészségi állapotától is függ.

Mint arról korábban beszámoltunk, Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökönjelentette be a Kormányinfón , hogy február 15-től kezdve a védettségi igazolvány oltási igazolvánnyá alakul át. Ezáltal azok, akik csak átestek a fertőzésen, többé nem kaphatják meg a védettségit, ráadásul innentől kezdve a két oltás helyett háromra lesz szükség. Az oltásokat a QR-kód vizsgálatával fogják ellenőrizni.

(Borítókép: Vasvári Tamás / MTI)