NNK: a megbetegedések 29 százalékát az omikron okozza

2022.01.14. 15:26

A magyarországi megbetegedések körülbelül 29 százalékát okozza a koronavírus omikron-variánsa – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). 

Az NNK leszögezte a közleményben, hogy egyedül ők rendelkeznek olyan referencialaboratóriummal, ahol hivatalosan is megerősíthető a variáns jelenléte. Ez azért is érdekes, mert az első omikronos eseteket például a Neumann magánlaborban mutatták ki.

Az NNK szerint egyes laborokban azért lehet az omikron-variáns aránya kilencvenszázalékos a mintákban, mert az általuk vizsgált minták eleve egy szűkebb csoportból – például külföldről érkezők vagy adott területen élők – származnak.

Ráadásul a fővárosi laboratóriumok mintáiban magasabb az omikron részaránya, ahogy magasabb a megbetegedések száma is, hiszen a népsűrűség is Budapesten a legnagyobb

– írták, hozzátéve: a területi laboratóriumok adatai nem reprezentálják sem térbeli eloszlásban, sem korcsoportban, sem kórházi ellátásban a hazai lakosságot. 

Hangsúlyozták, hogy egyedül ők rendelkeznek országos lefedettségű mintákkal. Az NNK a variánsok szűrését nemzetközi protokoll alapján, kétlépcsős rendszerben végzi – írták. 

Az NNK ezenkívül ismét felhívta a figyelmet az oltás, illetve a megerősítő oltás felvételének fontosságára, amellyel megelőzhető a betegség súlyos lefolyása.

(via MTI)