Merkely Béla: Ilyen tünetei vannak az omikron-variánsnak

DSC3727
2022.01.14. 19:23
Az ötödik hullám az omikron-variáns terjedésével indult el; valamennyi oltatlan meg fog fertőződni; az omikron miatt nagyon gyorsan nagyon magas járványügyi adatok jelennek meg napról napra – mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.

A professzor a Magyarország Kormánya Facebook-oldalra feltöltött videóban öt kérdést válaszol meg, ezek főként a koronavírus új, Dél-Afrikában elsőként azonosított vírusvariánsával kapcsolatosak. 

 • Tart-e már a járvány ötödik hulláma?

  Az ötödik hullám az omikron megjelenésével indult el, a delta-hullám szépen lecsengett. Nagyjából a betegeknek jelenleg húsz-harminc százaléka lehet az, amelyik delta-variánssal fertőződött, és ez az emelkedés, amelyet újév óta látunk, egyértelműen az omikron-variánsnak köszönhető.
 • Milyen tünetei vannak az omikron-variánsnak?

  A három oltás ma a teljes oltás, a három oltás esetében az omikron-variáns által okozott megbetegedés enyhe felső légúti megbetegedés képében jelentkezik. Ez várható a három oltástól, de természetesen a jelentős fertőzőképesség, a jelentős terjedési sebesség miatt szinte bizonyos, hogy valamennyi oltatlan meg fogja fertőződni. 
 • Még a delta- vagy már az omikron-variáns fertőzhetett meg?

  Ha jelentős tünetek vannak, akkor a delta a valószínűbb, de azért – mint ahogy az előbbiekben említettük – nem oltottak esetében az omikron is tud súlyos lefolyású, intenzív osztályos kezelést igénylő megbetegedést okozni. 
 • A ma elérhető oltások védenek az omikron-variáns ellen?

  Védenek, teljes oltás esetében a súlyos lefolyású megbetegedéstől, a kórházba kerüléstől és a haláltól. 
 • Milyen gyorsan fertőz az omikron-variáns?

  Nagyon gyorsan, nagyon magas számokat lehet látni. Erre példa, hogy néhány nappal ezelőtt már Franciaországban közel háromszázezer eset volt naponta, és az egész világban közelít az ötmillió eset/nap esetszámhoz, ami hatalmas számokat mutat. 

Mint megírtuk, a reggeli órákban közölt járványügyi adatok szerint csütörtökről péntekre 8921 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Magyarországon, meghalt 73 beteg. Kórházban 2611 beteget ápolnak, közülük 243-an vannak lélegeztetőgépen. A gyógyultak száma 1 158 509, az aktív fertőzötteké 128 268 főre nőtt.

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjújában hangsúlyozta: januárban minden hétvégén lesz oltási akciónap az oltópontokon. Mindenkit arra kért, hogy kövesse a háziorvosok tájékoztatását, hiszen ők több oltási napot is tartanak. 

Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta: a magyarországi megbetegedések 29 százalékát már az omikron-variáns okozza. Az, hogy hányan fertőződhetnek meg, az ország átoltottságának szintjétől, valamint a lakosság egészségi állapotától is függ.

Mint arról korábban beszámoltunk, csütörtökön Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be a Kormányinfón, hogy február 15-től kezdve a védettségi igazolvány oltási igazolvánnyá alakul át. Ezáltal azok, akik csak átestek a fertőzésen, többé nem kaphatják meg a védettségit, ráadásul innentől kezdve a két oltás helyett háromra lesz szükség. Az oltásokat a QR-kód vizsgálatával fogják ellenőrizni.

(Borítókép: Merkely Béla. Fotó: Kaszás Tamás / Index) • Hírek
 • Hírek