Hamarosan indul a regisztráció a negyedik oltásra

D  VG20211211023
2022.01.14. 14:33

A kormány foglalkozott a negyedik oltás kérdésével. Az orvos tudósok egyöntetű véleménye az, hogy a harmadik oltást követő négy–hat hónapon belül javasolt a negyedik felvétele. A háziorvos ajánlása esetén biztosítják a negyedik oltáshoz szükséges vakcinát, és hamarosan a központi időpontfoglalóban is lesz majd lehetőség regisztrálni a negyedik oltásra – jelentette ki György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az oltási munkacsoport vezetője pénteken.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy a kormány döntött arról, hogy február 15-től a védettségi igazolvány oltási igazolvánnyá alakul, és ha valaki a második oltását követő hat hónapon belül nem veszi fel a harmadik vakcinát, igazolványa érvénytelen lesz.

Az első ilyen hétvége nagyon sikeres volt. Több mint 135 ezer oltást adtak be

– emelte ki, majd örvendetesnek nevezte, hogy ezek közül húszezer körüli volt az első vakcinát felvevők száma.

György István továbbra is arra biztat mindenkit, hogy vegye fel a koronavírus elleni vakcinát. Elmondása szerint erre kiváló alkalom lehet a januárban minden csütörtökön és péntek délután, valamint szombatonként szervezett oltási akció.

Elmondta, hogy az 5 és 11 év közötti, mintegy 650 ezer gyereknek is ajánlott az oltás, ők is megfertőződnek, de szerencsére sok esetben észrevétlenül vagy enyhe tünetekkel esnek át a megbetegedésen.

A tapasztalat azonban az, hogy a poszt-Covid-szindrómák nem kerülik el a fertőzésen átesett gyerekeket sem

– emelte ki. Hozzátette, hogy az 5–11 évesek számára 77 kórházban áll rendelkezésre oltás előzetes regisztráció és időpontfoglalás alapján.

Már 59 ezernél több gyermeket oltottak, és több mint 72 ezret regisztráltak a szülei.

György István elmondta, hogy az oltóanyag számukra is rendelkezésre áll, az első 138 ezres adagot követően újabb 48 ezer adagos szállítmány érkezett, és egy további, 56 ezres is érkezni fog. Kiemelte: a szülő döntése, hogy oltatja-e gyermekét, vagy sem, de az orvosi ajánlás mindenképpen az, hogy ők is legyenek beoltva – írja az MTI.

(Borítókép: Koronavírus elleni oltóanyagok beadására kijelölt oltópont. Fotó: Varga György / MTI)