Október óta 82 ember fagyott halálra Magyarországon

2022.01.14. 15:35

Nőtt a halálos áldozok száma az utóbbi napokban. Október óta 82 ember fagyott halálra Magyarországon – jelentette pénteken a Magyar Szociális Fórum (MSZF).

Azt írták, hogy a halálesetek száma számottevően több, mint egy évvel ezelőtt volt a tél azonos időszakában. Az MSZF szerint az áldozatok számának növekedése nem annak tudható be, hogy a mostani tél számottevően hidegebb volna az előzőnél, hanem annak, hogy a szétzilált szociális háló nem védi meg az idős, beteg, magányos embereket.

Az MSZF arra kérte a lakosságot: fokozott odafigyeléssel és törődéssel igyekezzen tőle telhetően pótolni az állami gondoskodás hiányát.

A héten a rendkívül hideg időjárás miatt az emberi erőforrások minisztere elrendelte az Észak- és Dél-Alföldön az úgynevezett vörös kódot, amely kötelezővé teszi valamennyi szociális intézmény számára a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadását. Hangsúlyozták: a hajléktalanellátó rendszer kihasználtsága országosan jelenleg 76 százalékos, a fővárosban pedig 68 százalékos. Tehát van szabad férőhely a hajléktalanszállókon, ezért arra kéri az érintetteket, hogy vegyék igénybe a szolgáltatást – írták. 

(via MSZFSZK.hu