Már több mint kétszáz munkaórában dolgoznak az egészségügyi szakdolgozók

2022.01.15. 12:52 Módosítva: 2022.01.15. 12:52
Vannak olyan ellátási formák, ahol tragikussá vált a helyzet a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke szerint, aminek oka leginkább a szakemberhiány. Februárban lehet majd pontosan látni, hány dolgozó hagyta el az ágazatot.

Az Infostart kérdésére Balogh Zoltán elmondta, hogy a magyar egészségügy leginkább a dolgozók hiányától szenved. A MESZK elnöke szerint a napi munkaterhelés mértéke mára extrém módon megnövekedett.

Ennek egyik oka az, hogy egyre inkább fokozódik a kórházba kerülő, ellátást igénylő betegek száma és betegségük súlyossági foka, a másik pedig abból adódik, hogy az ellátásban részt vevő szakdolgozók száma csökken. A maradók így sokkal több munkaórában végzik a tevékenységüket: nem 168, hanem 200-220 órában, sőt hallani már olyan extrém esetekről is, amelyek a háromszáz munkaórát közelítik

– ismertette Balogh Zoltán.

Tizenhétezer pályaelhagyó?

A kamara elnöke nem tudta megerősíteni, hogy a KSH legfrissebb jelentése szerint nagyjából tizenhétezren hagyták el egy év leforgása alatt az egészségügyi pályát. A megállapítás ugyanis az egészségügyi és a szociális ellátórendszer munkavállalóit összeadva, a humán egészségügyi és szociális szolgáltatások rendszerében gondolkodva mutatja ki ezt a számot, miközben a kamara két-háromezer kollégával kisebb létszámot lát a nyilvántartása alapján.

Az egészségügyet valóban elhagyók pontos száma a februári éves tagsági kártya megújításánál derülhet ki

– jegyezte meg a kamarai elnök.

Balogh Zoltán is úgy látja, hogy komoly következményei lehetnek a létszámhiánynak: a nagyobb leterheltség mellett megnőhet a tévesztések és hibák lehetősége. A létszámhiány és a halálozás közötti összefüggések tényezői lehetnek az ellátási problémáknak, miután jóval nagyobb terheléssel kisebb létszám jut a betegellátás különböző területein a gondozottakra, ellátottakra. 

A következő években az egészségügy megújulásának egyik fontos kitörési pontjának kell lennie a humánerőforrás-menedzsment kezelése, és ebben kiemelt szerepet kell hogy kapjon az ápolók és a szakdolgozók helyzete – mondta.

Kormányzati várakozások

Korábban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón ismertette, hogy a fertőzésszám dinamikus növekedése várható a következő napokban, ugyanakkor a súlyos esetek száma nem fog ilyen mértékben megnövekedni, a kórházak kapacitását pedig elegendőnek látják. A tájékoztató időpontjában a kórházakban a normál betegágyak 75 százaléka volt szabad, az ágyak 25 százalékán ápoltak koronavírusos beteget.

Összesen 8546 szabad ágy áll rendelkezésre covidos betegek számára, ez a kapacitás szükség szerint növelhető 

– tájékoztatott a miniszter.