Már az alsós diákoknál is megkülönböztetik az oltottakat az oltatlanoktól

GettyImages-1301201571
2022.01.15. 11:36
Január 15-től ugyanaz a szabály vonatkozik az alsó tagozatosokra, mint a felsősökre: ha koronavírusos van az osztályban, azok mennek karanténba, akik nincsenek beoltva. Kásler Miklós miniszter közoktatási vezetőknek írt tegnapi levele ismertette a járványügyi protokoll változását.

Általános digitális tanrend nem lesz, de a jelenléti oktatást meg lehet oldani úgy, hogy az otthon lévők bekapcsolódhassanak. A karanténkötelezettség bizonyos esetekben öt napra csökken.

Az 1–6. évfolyam esetében ugyanazok lesznek a szabályok, mint a 7–12. évfolyamnál: ha egy diák koronavírusos lesz, hét napig karanténban kell lennie, majd három tünetmentes nap után újra mehet iskolába. A karantén a tünetek megjelenésétől számított ötödik napon is feloldható egy negatív Covid-gyorsteszttel.

Fertőzés esetén az adott intézményben vagy az érintett csoportban az eddigiekhez hasonlóan kizárólag az Oktatási Hivatal rendelhet el rendkívüli szünetet. A jelenléti oktatás úgy is megszervezhető, hogy az otthon lévők abba online módon bekapcsolódhassanak.

A szoros kontaktok (osztálytársak) közül az oltottak továbbra is járhatnak iskolába, a többieknek pedig öt nap karantént kell elrendelni. A tanintézménynek gondoskodnia kell arról, hogy ezek a gyerekek megkapják a feldolgozott tananyagot és a házi feladatot.

Külön digitális munkarendet azonban az egész osztályra nézve nem rendelnek el, illetve január 15-től az Emminek a koronavírusos iskolai megbetegedéseket sem kell jelenteni többé. A járványügyi hatóságnak viszont továbbra is be kell jelenteni. Az óvodákban megmarad az eddigi eljárásrend.

Amennyiben egy nevelési-oktatási intézményben átmenetileg tanügyi intézkedést rendelnek el, a gyermekfelügyeletet az érintett intézményben meg kell szervezni a szülők támogatása érdekében. A gyermekfelügyelet során a gyermekétkeztetési feladat ellátójának változatlanul biztosítania kell a gyermekétkeztetést.

(Borítókép: Maja Hitij / Getty Images)