Rekordhosszúra nőttek a kórházi várólisták

2022.01.15. 06:58

Még tavaly szeptemberben jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), hogy a felhalmozódott műtétek elvégzésére, a hosszabbá vált várólisták rövidítésére kiemelt 12,2 milliárd forintos kormányzati támogatást kapnak a kórházak. Ehhez képest döbbenetesen sokat kell várni egy műtétre, átlagosan több mint egy évet.

Például 2019-ben egy csipőprotézis-műtétre 291 nap volt az átlagos tervezett várakozási idő országosan, ami 2020 májusában 324 napra, 2021 januárjára 371 napra nőtt – írja a Pénzcentrum.

Mindez a koronavírus-járványra és az emiatt bevezetett korlátozásokra vezethető vissza, hiszen a járványhullámok alatt a betegek egészségének védelméért és a közösségi terjedés megfékezéséért hónapokon át fel kellett függeszteni a halasztható egészségügyi beavatkozásokat. Az elektív beavatkozások és a rehabilitációs ellátások a harmadik hullám lecsengésekor, 2021. május 13-tól kezdődtek újra.

Már decemberben tudni lehetett, hány ember vár valamilyen orvosi beavatkozásra.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai alapján jelenleg 50 360 beteg vár valamilyen műtéti beavatkozásra Magyarországon a kórházakban.

A legtöbben, 17 EZREN SZÜRKEHÁLYOGMŰTÉTRE VÁRNAK, KILENCEZREN TÉRD-, 7600-AN PEDIG CSÍPŐPROTÉZISRE, DE LAPAROSZKÓPOS EPEKŐMŰTÉT MIATT IS TÖBB MINT EZREN ÁLLNAK SORBA.

Jelenleg 34 ellátástípusnál van várólista, harminc ellátásnál pedig előjegyzési listát alkalmaznak. Utóbbira azok kerülnek, akiket vagy saját kérésükre nem operálnak meg a lehető legkorábbi időpontban, vagy nincsenek műthető állapotban.  • Tippek
  • Hírek