Erőre kapott a járvány, emelkedett a halottak és a fertőzöttek száma

DVAST20210428124
2022.01.17. 09:07
Az elmúlt három napban több mint 21 ezer ember kapta el a koronavírust Magyarországon, meghalt 270 beteg. Kórházban 2630 koronavírusos beteget ápolnak, a beoltottak száma pedig meghaladja a 6,3 milliót.

A hétvégi összesített adatok szerint 21 219 új fertőzöttet regisztráltak az elmúlt három napban, meghalt 270 koronavírusos beteg. Kórházban kevesebben vannak, mint egy héttel ezelőtt, közzétették továbbá a következő oltási akciónapokat a kormányzati tájékoztató oldalon

 • A beoltottak száma 6 319 434 fő, közülük 6 059 382 fő már a második, 3 417 089 fő pedig már a megerősítő harmadik oltását is felvette.
 • Az elmúlt három napban 21 219 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 348 233 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
 • Meghalt 270 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 40 507 főre emelkedett.
 • A gyógyultak száma jelenleg 1 169 775 fő.
 • Az aktív fertőzöttek száma 137 951 főre emelkedett.
 • Kórházban 2630 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 228-an vannak lélegeztetőgépen. 

Az egy héttel ezelőtti összesített adatokban 14 655 új fertőzöttről számoltak be, ez a szám az azt megelőző héten 8790-nel kevesebb volt. Egy héttel ezelőtt 167 ember halt meg három nap alatt a koronavírus vagy annak szövődményei miatt, kórházban pedig 2931 beteget ápoltak, akik közül 281-en voltak lélegeztetőgépen. 

Felhívják a figyelmet, hogy február 15-től a védettségi igazolvány oltási igazolvánnyá alakul, csak azoknak lesz érvényes, akik oltottak, illetve harmadik oltásukat is 6 hónapon belül felvették. Aki szeretné minél előbb felvenni az első vagy a megerősítő harmadik oltását, az előzetes időpontfoglalás nélkül megteheti a januári oltási akciónapokon, írják, majd felsorolják a következő oltási akciónapokat, melyek a kórházi és járásközponti oltópontokon a következők:

 • 2022. január 20–21. (csütörtökpéntek) 1418 óra között;
 • 2022. január 22. (szombat) 1018 óra között;
 • 2022. január 2728. (csütörtökpéntek) 1418 óra között;
 • 2022. január 29. (szombat) 1018 óra között.

Az ötödik hullámról és az omikron-variánsról

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa elmondta: tudomásul kell venni, hogy az omikron esetében három oltás abszolút megvéd attól, hogy súlyos állapotba, netán intenzív osztályra vagy lélegeztetőgépre kerüljünk. A negyedik oltással kapcsolatban ismertette, hogy már kidolgozás alatt áll, pontosan kiknek javasolják a második emlékeztető oltást. Hozzátette azonban, hogy ahol már bevezették, ott elsősorban

 • a hatvan éven felülieknek,
 • a krónikus betegeknek,
 • a daganatos betegeknek és
 • az immunhiányosoknak adják.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az Életközelben című műsorban beszélt a koronavírus mutációjáról, a negyedik oltásról, a gyógyszerellátásról, valamint a szociális szféra támogatásáról. Hangsúlyozta, hogy egyre több olyan szakirodalmi adat jut el hozzánk, amely arra utal, hogy az omikron-variáns klinikai lefolyása lényegesen enyhébb. Hozzátette: a negyedik járványhullám január végére, február elejére gyakorlatilag lenullázódott volna, ha nincs az omikron.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora hangsúlyozta: az ötödik hullám az omikron-variáns terjedésével indult el; valamennyi oltatlan meg fog fertőződni; az omikron miatt pedig nagyon gyorsan nagyon magas járványügyi adatok jelennek meg napról napra.

Müller Cecília, az országos tiszti főorvos elmondta, hogy az omikron-variáns enyhébb lefolyású betegséget, náthaszerű megbetegedést okoz. Az oltottság, az egyén egészségi állapota, immunstátusza is befolyásolhatja, hogy enyhén vagy súlyosabban fog lezajlani a betegség. Az adatok szerint Magyarországon még nincs jelen túlnyomó többségben a vírus e mutációja. Az eddigi megbetegedések 29 százalékáért felelős az új variáns.

Eközben Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) virológusprofesszora, a Koronavírus-kutatási Akciócsoport vezetője kiemelte: nem ért egyet azokkal a hírekkel, hogy az omikron-variáns miatt a jelenlegi hullám lecsengésével véget érhet a világjárvány. Mint mondta, az nem kérdés, hogy nagyon sokan el fogják kapni, és ez valószínűleg populációszintű immunizálást is eredményez, de ne gondoljuk, hogy ezzel vége a történetnek.

Falus Ferenc, korábbi tiszti főorvos azt emelte ki: a  koronavírus omikron-variánsának a lappangási ideje és a fertőzőképessége is rövidebb, mint a korábbi változatoké; aszakember szerint öt nap után kell elvégezni egy antigéntesztet, ami után – ha negatív – öt napig kell orrot és szájat eltakaró maszkot viselni. Megjegyezte, meglátása szerint ahatóságok által közölt adatoknál minimum tízszer több fertőzött található az országban.

(Borítókép: Vasvári Tamás / MTI) • Hírek
 • Megtakarítás