Drasztikusan csökken a pályakezdő pedagógusok száma

2022.01.17. 10:49
Két év alatt drasztikusan, harmadára csökkent a pályakezdő pedagógusok száma Magyarországon – derült ki a kormányzat most nyilvánosságra hozott adataiból.

Szél Bernadett, független parlamenti képviselő az Emberi Erőforrások Minisztériumától igényelte meg azokat az adatokat, amelyből kiderült, hogyan alakult az iskolai munkaerőhelyzet Magyarországon az elmúlt időszakban.

A statisztika alapján 2018-ban még hatezer új pedagógus kezdte meg a munkát, 2020-ra azonban ez a szám kétezerre csökkent.

Az RTL híradójának beszámolója szerint a pedagógusok már évek óta követelik, hogy a bérek alapja a mindenkori minimálbér legyen, de a kormány ezt nem hajlandó megadni. Bár nemrég kaptak egy 10 százalékos emelést, de az nem a fizetésre vonatkozott, hanem a bérpótlékra. Orbán Viktor miniszterelnök tavaly, az év végén azt mondta: igazat adott a tanároknak, és azt mondta, megérti, ha a tanárok elégedetlenek a helyzetükkel, de a gazdaság jelenleg nem ad lehetőséget nagyobb emelésre.

Az alacsony bérszínvonal miatt a frissen végzett pedagógusok szinte azonnal elhagyják a pályát, így megszűnik az utánpótlás. Jelenleg Magyarországon emiatt rengeteg tanári állás van betöltetlenül.

Ez nagyon tragikus fordulat

– mondta Szél Bernadett az Emmi adataira, valamint hozzátette, hogy a Fidesz 12 év alatt, amióta kormányon van, nem foglalkozott ezzel a problémával. Az országgyűlési képviselő szerint drasztikus béremelés nélkül még rosszabb lesz a helyzet, hiszen a 145 ezer forintos kezdőbér finoman szólva sem vonzó kilátás.

Mint arról korábban az Index is beszámolt: két hét múlva sztrájkkal és tüntetéssel tiltakoznak a pedagógusok az alacsony bérek miatt.