Karácsony Gergely orosz titkosszolgálati szálat gyanít a Városháza-ügy mögött

image 6483441 (11)
2022.01.17. 21:10
„Szarok rá, hogy mi van a hangfelvételeken” – mondta a fővárosi vizsgálóbizottság meghallgatásán Karácsony Gergely, aki szerint a Városháza-ügyben egy orosz titkosszolgálati akció vonalai rajzolódnak ki. A meghallgatáson kiderült, tavaly is kapott év végi jutalmat a Városháza eladásáról tárgyaló és ezért korábban fegyelmiben részesített Barts Balázs. A vizsgálóbizottság ülésén megtudtuk, hogy a főpolgármester továbbra is szokta olvasni lapunkat.

„Érthetetlen, miért ülünk itt” – mondta Karácsony Gergely a Városháza-ügyet vizsgáló bizottság ülésén. A főpolgármester, aki késve érkezett a meghallgatásra, kifejtette véleményét, miszerint a vizsgálóbizottság munkája során egyre világosabbá vált, hogy semmilyen tény nem alapozza meg a „fideszes politikai rágalmakat”, viszont – mint mondta – kirajzolódott egy orosz típusú beavatkozási kísérlet.

„Kicsit lassabban, mint szerettem volna”

Három éve, a főpolgármesteri kampány legelején vállalta, hogy megvalósítják a Városháza Park fejlesztését – emlékeztetett a meghallgatáson Karácsony Gergely, és hozzátette: ez a folyamat el is indult, bár „kicsit lassabban, mint szerette volna”. Mint ismert, a főváros csak a Városháza-botrány kipattanását követően, több mint két évvel Karácsony megválasztása után hirdetett meg egy tervpályázatot a park kialakítására. A városvezető viszont azzal érvelt, hogy a fővárosi kabinet már 2020 októberében döntött a kérdésben.

Karácsony Gergely hangsúlyozta, hogy azok követtek el bűncselekményt, akik lehallgattak másokat, és megismételte korábbi állításait, amelyek szerint az ügy szereplői – Gansperger Gyula és a Rahimkulov család – a jobboldalhoz köthetők. Az orosz milliárdosokról szólva azt hangoztatta a városvezető, hogy erős kapcsolatrendszerük van mind orosz, mind magyar kormányzati szereplőkkel.

Még mindig olvassa az Indexet a főpolgármester

Nem értem a kérdést 

– válaszolta Karácsony Gergely, miután Kovács Péter, a bizottság fideszes elnöke arról érdeklődött, miért mondta, hogy fake newsról van szó, amikor lapunk megírta, hogy a Városháza eladását tervezték, hiszen a főpolgármesteri kabinet valóban tárgyalt egy eladási forgatókönyvet is tartalmazó előterjesztést.

A főpolgármester elmondta, hogy az ügy kipattanása óta is olvasott Indexet, ugyanakkor azzal érvelt, hogy lapunk volt munkatársa egy Facebook-bejegyzésben azt írta: számomra nyilvánvalónak tűnik, hogy ez esetben az Indexet platformként használta valaki, hogy politikai támadást hajtson végre az ellenfeleivel szemben, ami akkor sem fér bele, ha a Városházán volt vaj az érintettek füle mögött.

Az orosz titkosszolgálat minden olyan belpolitikai folyamatba beavatkozik, amihez orosz érdekek kötődtek – vélekedett Karácsony Gergely, aki szerint Rahimkulovék nem tehették volna, amit tettek az orosz politikai vezetés jóváhagyása nélkül. Mindezt azzal indokolta a főpolgármester, hogy Vlagyimir Putyin nem vette el a Rahimkulov család vagyonát.

Kérdésre válaszolva Karácsony Gergely elismerte, hogy mindez pusztán az ő politikai véleménye, de hozzátette: határozottan állítja, hogy nem lehetett volna az orosz titkosszolgálat nélkül végrehajtani a tárgyalások felvételét.

Azt is állította a városvezető, hogy a Fidesz van a Városháza-ügy és a hangfelvételek mögött, és elmondta, ezt arra alapozza, hogy ő nem teljesen idióta.

„Szarok rá, hogy mi van a hangfelvételeken”

Karácsony Gergely beszámolt róla, hogy Bajnai Gordonnal tavaly nyáron beszélt legutóbb, és hozzátette, hogy a Városháza fejlesztése soha nem került szóba közöttük.

A főpolgármester Bajnai Gordon szavairól is kérdezték, aki az egyik hangfelvételen azt mondta:

Itt valaki megszagolja egy dealnek, egy üzletnek a lehetőségét, akkor rögtön mindenki magát akarja közvetítőként betenni. Azért, hogy aztán valami jutalékot kérhessen.

Karácsony kifejtette, hogy szerinte a volt miniszterelnök éppen hogy megdicsérte az ő kollégáit, amiért megvesztegethetetlenek.

Bajnainak egy másik mondatát is felidézte Kovács Péter, miszerint:

Egy ilyen koalícióban, mindenki hirtelen, meg vannak ezek a cápák. [...] Én szerintem, amikor bejelentkezik nálatok valaki, nem tudja kontrollálni, rengeteg ilyen cápák úszkálnak a tóban, és egy nagykoalícióban mindenkinek a maga kis részterületei vannak, ez a realitás, ez így működik.

A bizottság elnöke megkérdezte a főpolgármestert, hogy egyetért-e ezzel, mire Karácsony Gergely kijelentette, büszke arra, hogy Bajnai Gordon szerint az ő munkatársai „elküldik a sunyiba” az ilyen cápákat.

Arról is kérdezték a városvezetőt, nem érzi-e megalázónak, hogy a felvételeken az is elhangzik, valójában Bajnai emberei – Tordai Csaba és Kiss Ambrus – irányítják a fővárost.

Miért lenne megalázó, hogy kiváló munkatársaim vannak? Büszke vagyok a kollégáimra

– válaszolta a főpolgármester.

A rögzített beszélgetésekről Karácsony Gergely kijelentette:

Szarok rá, hogy mi van a hangfelvételeken.

Barts Balázs a fegyelmi után jutalmat is kapott

A főpolgármester arról is beszélt, hogy miközben sokan a Városháza-üggyel voltak elfoglalva, zajlik „az állami vagyon kiárusítása és Budapest kifosztása”. Nem volt a Pegazus-ügyről és a Völner-ügyről vizsgálóbizottsági meghallgatás – tette hozzá, és bejelentette, hogy vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a Völner-ügyhöz kapcsolódó ingatlaneladásokkal kapcsolatban, amelyek esetében a főváros nem tudott élni az elővásárlási jogával. A főpolgármester ezután a Völner-ügyet nevezte a jelenlegi legnagyobb politikai botránynak.

Arról is kérdezték a városvezetőt, hogy miért beszélt vajon a Városháza eladásáról a fővárosi vagyonkezelő vezérigazgatója, Barts Balázs. Karácsony Gergely szerint Barts valóban rosszul fogalmazott, de ezzel csak neki ártott politikailag, anyagi értelemben viszont

nem ártott a fővárosnak.

A főpolgármester szerint egy súlyos hibája volt Bartsnak, aki egyébként alkalmas a posztjára, és csak akkor kellett volna kirúgni, ha nem lenne alkalmas. A főpolgármester ezek után azt is elismerte, hogy tavaly is kapott év végi jutalmat a vagyonkezelőnek a városháza eladásáról egyeztető és ezért fegyelmiben részesített vezérigazgatója.

Rácz András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai és Védelmi Kutatóintézetének tudományos munkatársa a bizottság előtt arról beszélt, nem áll rendelkezésére információ arra vonatkozóan, hogy Oroszország be kíván-e avatkozni az országgyűlési választásokba. Ugyanakkor szerinte abban a szokatlan helyzetben vagyunk, hogy az orosz érdekek azt kívánják, a jelenlegi kormány maradjon hatalmon. Idesorolta a paksi atomerőmű bővítésének kérdését, valamint az európai uniós szankciókkal és az ukrajnai konfliktussal kapcsolatos hozzáállást.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)