Megvan a végrehajtóbotrány első áldozata: felfüggesztették az egyetemi oktatót

DSOKI20160331031
2022.01.17. 15:20

Felfüggesztették a vizsgáztatási jogát Mészáros Pál Emilnek, a Pécsi Tudományegyetem tanársegédjének, aki belekeveredett a végrehajtóbotrányba. Rajtuk kívül már a Szegedi Tudományegyetem is belső vizsgálatokba kezdett. 

Fábián Adrián, a Pécsi Tudományegyetem jogi karának dékánja a Népszava megkeresésére közölte: a tanársegéd nem tagadta, hogy a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara elnöke, Schadl György kérésére közreműködött abban, hogy Rogán Antal kabinetfőnöke, Nagy Ádám vizsga nélkül szerezzen érdemjegyet az egyetemen. Állítása szerint anyagi haszna nem származott a segítségnyújtásból, mindössze „baráti szívességet” tett, de már nagyon megbánta. 

A Pécsi Tudományegyetem belső vizsgálatot indított az ügyben, amely nemcsak a tanársegédet, hanem a kar dékáni hivatalának vezetőjét, Kovács Bélát is érinti, valamint más olyan személyeket is, akik közreműködtek abban, hogy Nagy Ádám vizsga nélkül szerezzen érdemjegyet. 

A Népszavának nyilatkozó jogászok azt mondták: évtizedek óta szóbeszéd tárgya a szakmai körökben, hogy Pécsen a befolyásos emberek jogi karon tanuló kollégái, barátai, rokonai közül néhányan vizsgateljesítmény nélkül abszolválnak féléveket vagy jutnak diplomához. 

Hétfőn a 444 számolt be arról, hogy a végrehajtóbotrány kulcsfigurája, Schadl György több embernek – köztük az Igazságügyi Minisztérium lemondott államtitkárának, Völner Pálnak is – elintézte, hogy vizsga nélkül szerezzen jegyeket a Pécsi Tudományegyetem jogi karán és más helyeken. 

Szegeden is vizsgálódnak

A Szegedi Tudományegyetem is belső vizsgálatot indult az ügy miatt – tudta meg a 24.hu. A nyomozás jelenlegi állása szerint az egyetemen Szabó Imre egyetemi tanár lehet érintett az ügyben.

Az egyetem egyelőre még tagadta, hogy az oktatójuk érintettek lennének az ügyben, de azt elismerték, hogy vizsgálatot indítottak:

A Szegedi Tudományegyetemnek a Völner-ügyben felmerült esetleges érintettségéről nincs tudomásunk. Az ügyben intézményünk belső vizsgálatot kezdeményezett

– írták. 

A nyomozati iratok szerint Schadl György Pécs és Szeged mellett még a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen is közbenjárhatott, ahova egyébként Völner Pál egyik rokona is járt. Az intézmény egyelőre nem válaszolt az ezzel kapcsolatos megkeresésre.

(via Népszava, 24.hu)

(Borítókép:  A Pécsi Tudományegyetem Közgazdasági és Általános Jogi karának épülete 2016. március 31-én. Fotó: Sóki Tamás / MTI)