A Jobbik debreceni alelnöke kilépett, az egri szervezet feloszlatta magát

2022.01.19. 16:04
Rendkívüli taggyűlésen elsöprő többséggel feloszlatta magát a Jobbik egri szervezete. A párt szerint helyettük és értük is tovább küzdenek.

Az önfeloszlató taggyűlést vasárnap tartották. Az egri jobbikosok azért döntöttek a feloszlatás mellett, mert nem akarnak biodíszletként csatlakozni az ellenzék közös jelöltjének, Berecz Mátyásnak a kampányához, amelyet szerintük a szocialista Mirkóczki Zita irányít. A Jobbik egyébként már az őszi előválasztás előtt a DK-s Berecz Mátyás mellé állt be támogatóként.

Ha Eger elesik, utána nem állhat meg se Miskolc, se Kassa...

– olvasható a Gárdonyi Géza-idézet a Jobbik Eger Facebook-oldalán. A poszt január 16-án került ki az oldalra, aznap, amikor az Egerinfo szerint a szervezet a feloszlatásról döntött.

Eger polgármestere, Mirkóczi Ádám még 2020-ban lépett ki a Jobbikból.

Kiemeljük, hogy nem politikai döntés született sem a Jobbik, sem pedig Mirkóczki Ádám részéről: a polgármester csak és kizárólag az Eger városáért érzett felelősségtudata miatt hagy fel a pártpolitikával. Mirkóczki Ádámnak semmilyen konfliktusa nincs és nem is volt a párt mostani elnökségével, és egyetért a Jobbik irányvonalával is

– volt olvasható a párt és a városvezető közös közleményében. Azóta Mirkóczki Ádám többször is élesen kritizálta az ellenzéki összefogást, illetve egykori pártját is.

Tizenöt év után egy korszak zárult le a volt pártom fennállásának történetében azzal, hogy az egri szervezet is feloszlatta magát

– írta ki Sneider Tamás független országgyűlési képviselő, a Jobbik korábbi elnöke és tagja Facebook-oldalán hétfőn.

A volt jobbikos politikus szerint „a baloldallal való összefogás egyik sorsdöntő gyengesége” is megmutatkozik ebben a feloszlásban. Hozzátette: azok a volt jobbikosok, akiket évtizedek óta jobboldali, konzervatív emberként ismertek, a saját hitelességét építenék le azzal, ha szemrebbenés nélkül beállnának egy DK-s pult mögé azokban a körzetekben, ahol a DK jelöltje nyerte az előválasztást.

Az, hogy Gyurcsány népszerűsítéséhez adják az arcukat, egyenesen vállalhatatlan. A pártvezetés pedig ezzel tisztában is van, hiszen azokban a választókerületekben, ahol nincs jobbikos jelölt, gyakorlatilag önfeloszlatás zajlik: nem fizetik az irodáik bérleti díját, nem várnak el semmilyen érdemi kampánytevékenységet a tagoktól. Ennek az amortizálódási folyamatnak és a pártvezetés hibás döntései sorozatának vált az áldozatává az egri alapszervezet és a többi olyan választókerületi szervezet is, ahol nincs jobbikos jelölt

– fejtette ki Sneider Tamás, aki jelenleg a szintén exjobbikos Bencsik János által alapított Polgári Válaszban politizál.

A feloszlatásra a Jobbik reagált a Telexnek, a párt az egri szervezetükkel kapcsolatban közölte:

Tájékoztatásuk szerint belefáradtak a küzdelembe. Döntésüket elfogadjuk, az eddigi munkájukat köszönjük, helyettük és értük is küzdünk tovább a kormányváltásért, egy független, élhető, büszke Magyarországért.

A Jobbik debreceni alelnöke, korábbi önkormányzati képviselője, Herpergel Róbert kedden jelentette be Facebook-oldalán, hogy kilépett az ellenzéki pártból.

Szeretném megköszönni mindenkinek, hogy az elmúlt évek során követte a tevékenységemet

– írta közösségi oldalán. A Dehir megkeresésére azt válaszolta: nincs benne harag, de részéről ez az út eddig tartott. Bővebben nem kívánta kommentálni döntését.