Donáth Anna feljelentette a magyar kormányt Brüsszelben

D KOS20190716068
2022.01.19. 11:09

Donáth Anna momentumos európai parlamenti képviselő és Hadházy Ákos független magyar országgyűlési képviselő levélben jelentette fel az Európai Bizottságnál a magyar kormányt, azzal az okkal, hogy szerintük a 4iG telekommunikációs vállalat tevékenysége és kormányzati támogatása ütközik az uniós joggal. 

A szóban forgó levélben a két politikus három témát sorolt fel, amelyben a bizottság álláspontját kérik:

  • Összeegyeztethető-e az uniós joggal a versenyjogi szabályok alóli felmentést biztosító, nemzetstratégiai jelentőségű jelzőt és ezért különleges státuszt garantáló törvény?
  • A 4iG határokon átívelő pénzügyi tevékenysége összhangban van-e az Európai Unió vonatkozó jogszabályaival?
  • Tiltott állami támogatásnak minősíthető-e a 4iG-nek nyújtott, a Magyar Fejlesztési Bank 100 milliárd forintos és a Magyar Nemzeti Bank 84,45 milliárd forintos pénzügyi segítsége?

Egyértelmű, hogy nemzetbiztonsági kérdés, hogy egyetlen ember kezébe, a 4iG tulajdonosához kerül-e a magyar internet kapcsolója. […] A 4iG végső célja ugyanis az állami műsorszóró cég, az Antenna Hungária bekebelezése, hogy ezzel megkerülhetetlen szereplővé váljon a hazai kommunikációs piacon. Ha létrejön az üzlet, ez azt jelentené, hogy Orbán Viktor bizalmasának kezében lenne a műsorszórás, az állami gerinchálózat, a műholdas kommunikáció és az optikai hálózat jelentős része

– jelenti ki Donáth Anna vonatkozó Facebook-bejegyzésében. 

A Jászai Gellért többségi tulajdonában lévő 4iG Nyrt.-t 2019-ben választották le a Mészáros Lőrinc nevével fémjelzett cégbirodalomról. A vállalat tavaly több, a piacon stratégiai jelentőségű szereplőt is felvásárolt, köztük az állami Antenna Hungária tulajdonában lévő Hungaro Digitel Kft. 75 százalékát, valamint a Digi kábeltévé- és internetszolgáltatót. A 4iG terjeszkedését főként kötvénykibocsátással (MFB, MNB) biztosították, így lényegében az állam biztosította a pénzügyi alapot hozzá – összesíti a napi.hu.

(Borítókép: Donáth Anna. Fotó:  Koszticsák Szilárd / MTI)