Bernát, Felícia
EUR 384,12 Ft
USD 364,18 Ft
8 °C
30 °C

Jön az omikron-robbanás, kerülni kell a zárt helyeket

32363641 8c4f8aa774517e9e85dd0f7c43c40035 o
2022.01.19. 13:12
A rizikócsoportokba tartozók számára a negyedik oltás felvétele mellett érvelt az ELTE TTK Biológiai Intézet Immunológiai Tanszék vezetője. Kacskovics Imre robbanásszerű omikron-hullámra számít.

A következő hónapban tetőzik a koronavírus-világjárvány ötödik hulláma – nyilatkozta Kacskovics Endre, az ELTE tanszékvezető egyetemi tanára az InfoRádiónak.

Kacskovics Imre professzor szerint 

kerülni kell a zárt helyeket, így a jacuzzit, az élményfürdőt vagy a szaunát is, amelyek teret adnak a fertőzés közvetlen átadásának. Vannak olyan lehetőségek, amelyek szerint a családok bungalószerűen tudnak pihenni, elkülönülten, lehet ilyenekkel élni, a nagy fertőzési kockázatot vissza kell fogni.

Az állatorvos azt mondta, hogy a korábbi védőoltások által nyújtott védelem az omikronnal szemben korlátozott, mert az omikron hatékonyabban tudja kikerülni az oltásokat, mint a delta vagy a korábbi verziók. 

De azt is látjuk, hogy a harmadik oltás szükséges ahhoz, hogy az ember ne betegedjen meg a vírustól, és mivel a magyarok viszonylag régen, augusztusban kezdték beadni a harmadik oltást, én jó szívvel ajánlom az időseknek, az immunhiányosoknak és az egészségügyi dolgozóknak, hogy a negyedik oltást is érdemes felvenni

– mondta Kacskovics Imre.

A tanszékvezető egyetemi tanár azt mondta: mivel pár nap alatt felszalad az antitestszám az oltás után, nem kell a védettségre hetekig várni. Szerinte aki a veszélyeztetett csoportok valamelyikébe tartozik, az minél előbb, még az omikronos esetek robbanása előtt kérje a szükséges oltást.

(InfoRadio)

(Borítókép: Huszti István / Index)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek