A Fidesz nem szeretné, ha Schadl György ingatlanszerzéseit vizsgálnák

PAP 4544
2022.01.20. 17:28 Módosítva: 2022.01.20. 17:30
Az V. kerületi polgármester szerint ezek az ügyletek a jogszabályoknak megfelelően történtek.

Hiába szerettek volna vizsgálóbizottságot létrehozni az ellenzéki képviselők, hogy minél előbb kiderítsék, mennyi önkormányzati tulajdonú ingatlant szerzett meg, valamint mennyiért Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar letartóztatott elnöke az elmúlt években, az V. kerületi önkormányzat fideszes képviselői leszavazták a kezdeményezést. 

Nem lesz belvárosi vizsgálóbizottság – a fideszes többség nem akarja tisztázni a botrány V. kerületi szálait

– írja Kovács Alex Gábor, a Tiéd a Belváros frakció vezetője a Facebook-oldalán.

A testület 9:4 arányban szavazta le a vizsgálóbizottság felállítását.

Az V. kerület fideszes polgármestere még 2020 decemberében, a veszélyhelyzet alatt egyedül döntött arról, hogy Városház utcai ingatlanhoz juthat Schadl György. És nem ez az egyetlen önkormányzati ingatlan ugyanabban az épületben, amely az előzetes letartóztatásban ülő bírósági végrehajtói kamarai elnökhöz került. Volna tehát bőven mit vizsgálni!

– folytatja bejegyzését Kovács Alex Gábor.

Szentgyörgyvölgyi Péter V. kerületi fideszes polgármester szerint az ellenzék ezzel az egésszel csak el akarja terelni a figyelmet Karácsony Gergelyről és a Városházáról, egyúttal úgy véli, hogy Schadl György ingatlanszerzései normális menetrendben, a jogszabályoknak megfelelően történtek.

Kovács Alex Gábor szerint ez csak azt jelenti, hogy a Belváros fideszes vezetésének komoly takargatnivalója van a Völner–Schadl-botrány V. kerületi szálait illetően, máskülönben nem kaszálták volna el érdemi indok nélkül a vizsgálóbizottság felállítására vonatkozó javaslatot.

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium akkori államtitkára hárommillió forint készpénzt vett át 2021. július 13-án a minisztérium Nádor utcai épületénél Schadl Györgytől, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől. Vélhetően ez volt az utolsó, összesen 21. alkalom, amikor az ügyészség gyanúja alapján Schadl György kenőpénzt adott át Völner Pálnak. 

A megalapozott gyanú szerint Völner Pál hosszú időn keresztül, rendszeresen, alkalmanként 2-5 millió forintot, összesen 83 millió forintot fogadott el a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől többek között azért, hogy azokat a személyeket nevezzék ki végrehajtónak, akiket a kar elnöke támogatott, valamint hogy az Igazságügyi Minisztérium hatáskörébe nem tartozó támogatásokat nyerjen el a Schadl által megjelölt személy vagy cég.

(telex.hu)

(Borítókép: A  Magyar Bírósági Végrehajtói Kar épülete 2022. január 3-án. Fotó: Papajcsik Péter / Index)