Békássy Szabolcs: Generálisan nem mondható el, hogy mindenkinek elengedhetetlen a negyedik oltás

BP-1156
2022.01.20. 21:05

Békássy Szabolcs elmondta, hogy az egészségügyi szolgáltatók a napokban kapták kézhez a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) új oltásajánlási protokollját, amely több javaslatot is tesz a negyedik oltással kapcsolatban, miután a kormány úgy döntött, hogy fel lehet venni a negyedik adag vakcinát is.

Az országos kollegiális szakmai vezető háziorvos szerint a legfontosabb az alapimmunizálás és a harmadik oltás felvétele lenne, mivel a negyedik oltás még csak szűkebb csoportot érint. Ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a negyedik adag vakcina felvételéről mindenképpen konzultálni kell a kezelőorvossal, hogy egyáltalán szükséges-e.

Át kell tekinteni az adott páciens kórelőzményét, oltási előzményét és az aktuális állapotát, és ettől függően születhet orvosszakmai döntés, hogy szükséges-e már a negyedik oltás felvétele

– mondja a Háziorvosok Online Szervezetének alapítója, hozzátéve: nincs arra általános szabály, hogy kinek kell felvennie a negyedik oltást, vagyis minden eset az egyén döntésén múlik.

Ugyanakkor vannak olyan, az immunrendszer gyengeségét jelentő betegségek, amelyek esetében feltétlenül indokolt lehet, de generálisan azért az nem mondható el, hogy mindenki számára elengedhetetlen a negyedik oltás felvétele, ezért is szükséges, hogy egy orvos–beteg konzultáció előzze ezt meg

– mondja  Békássy Szabolcs, aki elárulta, hogy az NNK ajánlásában szerepelnek azok a szempontok, amelyek alapján szükséges a negyedik oltás.

Csakhogy nehezíti a helyzetet, hogy eddig összesen 3 437 335-en vették fel a harmadik vakcinát, vagyis ennyi embernek kellene konzultálnia a kezelőorvosával, amikor letelik a négy hónap a legutóbbi oltást óta, márpedig Békássy Szabolcs szerint jelenleg teljesen le vannak terhelve a rendelők.

Emellett felhívja a figyelmet arra, hogy aki légúti tüneteket észlel magán – amely az omikron tünete, de más légúti betegségeké is lehet –, feltétlenül maradjon otthon, és tartózkodjon a  társadalmi és munkahelyi közösségektől.

(infostart.hu)

(Borítókép: Békássy Szabolcs. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)  • Hírek
  • Csok