Kásler Miklós: Minden ágazatot érint a bérnövekedés

2022.01.20. 10:03
Az emberi erőforrások minisztere szerint a kormány 2010 óta kiemelten kezeli az egészségügyben dolgozók erkölcsi, anyagi megbecsülését. A fizetések azóta nagymértékben nőttek, idén mintegy 260 milliárd forintot fordítanak az egészségügyi dolgozók béremelésére.

Mindezt jól tükrözi, hogy a legnagyobb arányú fizetésnövekedés ebben az ágazatban zajlott. 2020-ban a kabinet az egészségügyi szolgálati jogviszony bevezetéséről és annak részeként az orvosok történelmi léptékben egyedülálló mértékű béremeléséről döntött

– mondta Kásler Miklós a Figyelő című hetilap csütörtökön megjelent interjújában.

Az orvosok fizetése 2010 és 2022 között átlagosan a három-ötszörösére vagy akár nagyobb mértékben nőtt, az egészségügyi szakdolgozói béremelés következő üteme pedig ez évtől lépett életbe.

Az ebbe a körbe tartozó több mint 85 ezer munkavállaló fizetése 2010-hez képest 2022-re megközelítőleg a háromszorosára növekedett, a szakdolgozói fizetések 2019. július és 2022. január között 72 százalékkal nőttek

– tette hozzá.

Az idei egészségügyi béremelésre csaknem 260 milliárd forintot fordítanak.

Kásler Miklós kiemelte: mindegyik járványhullám esetében helytállt a magyar egészségügy, a legfontosabb beavatkozásokat ellátta; Európában nagyon kevés ilyen ország van.

A biztonságos és hatékony gyógyszerellátás megteremtése érdekében januártól módosultak egyes gyógyszertámogatási és -finanszírozási szabályok. Húsz terápiás területen 29 új gyógyszer került tb-finanszírozásba. A hátrányos földrajzi helyzetű gyógyszertárak közül mintegy ötven számíthat másfél millió forintos többlettámogatásra

– fogalmazott.

Az interjúban arra is kitért, hogy a kulturális szektorban dolgozók bére januártól 20 százalékkal emelkedett.

A szociális ágazatról elmondta, idén januártól 20 százalékkal emelkedett a szociális, a gyermekjóléti és a gyermekvédelmi ágazatban foglalkoztatottak bére. Az átlagbér összege így 310 ezerről 370 ezer forintra nőtt, ami 2010-hez viszonyítva csaknem háromszoros bővülés – jegyezte meg.

A MEGVÁLTOZOTT MUNKAKÉPESSÉGŰ EMBEREK FOGLALKOZTATÁSÁRA 2022-BEN 50,1 MILLIÁRD FORINT ÁLL RENDELKEZÉSRE.

A kormány a súlyosan fogyatékos, tartósan beteg hozzátartozóikról gondoskodók helyzetének javítása érdekében folyamatosan emeli az ápolási díjat. A gyermekek 2019-től bevezetett otthongondozási díjának havi bruttó összege idén eléri a minimálbér összegét, és az ápolási díj is további 5 százalékkal nő – ismertette.