Nincs mit hozzáfűzni a ránk váró időjáráshoz

DVAST20210212003
2022.01.20. 15:36

Erősen felhős vagy borult időre lehet számítani csütörtök estig, sőt több hullámban valószínű vegyes halmazállapotú csapadék: északkeleten, keleten havas eső, havazás lesz a jellemző, másutt az esőt, havas esőt délutántól észak felől egyre nagyobb területen váltja fel havazás, hózápor, helyenként zivatar is kialakulhat – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az intenzív hózáporok mentén lokálisan rövid idő alatt párcentis hótakaró is kialakulhat. A délnyugati szél nyugatira, északnyugatira fordul, megerősödik, az Észak-Dunántúlon és Budapest tágabb térségében olykor viharossá fokozódik. Késő estére mínusz 4 és 1 Celsius-fok közé csökken a hőmérséklet.

Csütörtök éjszaka változóan felhős idő várható felhőátvonulásokkal, majd hajnaltájt csökken a felhőzet, nagyobb területen kiderül az ég. Elszórtan alakulhatnak ki hózáporok, amelyek között intenzívebbek is lehetnek. Az északnyugati szél nagy területen lesz élénk, több helyen erős széllökések is előfordulhatnak. 

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában mínusz 8 és mínusz 3 Celsius-fok között lesz, de a szélcsendes, fagyzugos részeken mínusz 10 Celsius-fok alá süllyedhet a hőmérséklet.

Pénteken napközben felhőátvonulások várhatók, amelyek mellett több órára kisüt a nap. Szórványosan fordulhatnak elő hózáporok. Az északnyugati, nyugati szél sokfelé lesz erős, az Észak-Dunántúlon és a főváros tágabb térségében olykor viharos. A legmagasabb nappali hőmérséklet mínusz 1 és 4 fok között várható.

Az orvosmeteorológia szerint markáns hidegfronti hatás érvényesül, és legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet. Az idegrendszer ingerlékenysége gyakran csökken ilyen időjárási helyzetekben, ezért a reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet, emiatt a közlekedésben részt vevőktől fokozott figyelem szükséges. Tartós álmosságérzés jelentkezhet. A felső légúti hurutos megbetegedések száma megnőhet hidegfronti hatásnál.

A hétvégén többfelé kisüt a nap, ugyanakkor hószállingózás és havazás is várható az ország nyugati felén szombaton, míg vasárnap a Nyugat-Dunántúlon maradhatnak tartósan felhős vagy borult területek, másutt változóan felhős időre lehet számítani hosszabb-rövidebb napsütéssel. A Nyugat-Dunántúlon több helyen előfordulhat hószállingózás, havazás. Máshol számottevő csapadék nem valószínű.

(Borítókép: Kacsák Székesfehérváron a befagyott tó jegén 2021. február 12-én. Fotó: Vasvári Tamás / MTI)