444: A végrehajtói kar elnöke bosszúhadjáratot indított egy bíró ellen

PAP 4548
2022.01.21. 09:12
A 444 birtokába jutott a „Schadl–Völner-ügy” 1734 oldalas nyomozati irata, cikksorozatuk harmadik része arról szól, hogy Schadl György ki akart szorítani egy másik végrehajtót, de egy bíró akadályozta ebben, ezért ellene fordult.

A nyilvánosságra hozott leirat alapján 2021. május 25-én este nyolc előtt Völner Pál, azóta lemondott igazságügyi miniszterhelyettes, államtitkár felhívta Schadl Györgyöt, a végrehajtói kar elnökét. Egy végrehajtóról beszélgettek, aki ellen büntetőeljárás indult, egyetértettek abban, hogy Cs. veszélyes alak, aki Völner Pál szerint „egy hatalmi ág” működését veszélyezteti. Schadl György teljesen eltüntette volna Cs.-t a végrehajtók közül, még az is felmerülhetett, hogy a sajtón keresztül csinálják ki.

Az iratok alapján Schadl azt állította, hogy korábban – az egyébként őt lehallgató – Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) vezetőjét is megkereste, hogy Cs. ügyeiről tájékoztassa. A dokumentumból az is kiderül, hogy végrehajtói karrierje kezdetén Schadl épp Cs. irodájában tanulta ki a szakma alapjait, a két férfi viszonya régóta elmérgesedett, bár az nem derül ki, ennek mi volt az oka.

Schadlt viszont a Pesti Központi Kerületi Bíróság egyik csoportvezető bírájának állásfoglalása akadályozta, amivel Cs. hatékonyan védekezett. A bíró ezt a felettesének írta, de a 444 értesülése szerint Cs.-nek is a birtokába került. A lap a nyomozati iratra hivatkozva közli, hogy

Schadl 2021 júniusában több fronton indított támadást a bíró ellen, megpróbálta kirúgatni az állásából és azt is elintézte volna, hogy többet ne vehessen részt a végrehajtói szakvizsgákon.

Schadl június 2-án telefonon hívta Senyei György Barnát, az Országos Bírói Hivatal elnökét, a felfüggesztett végrehajtó és a bíró neve is felmerült a beszélgetésben. Június 7-én egy Bettiként megnevezett nőt keresett, aki a 444 szerint Martonovics Bernadett, az IM Civilisztikai és Igazságügyi Kodifikációs Főosztály vezető kormányfőtanácsosa. Schadl az IM főtanácsosának is a miniszterhelyettes véleményeként adta elő a saját álláspontját.

Schadl tényként közölte, hogy az OBH elnöke június 9-re találkozót szervezett neki a Fővárosi Törvényszék elnökével, ennek tényét erősíti, hogy június 9-én délelőtt SMS-ben köszönte meg Senyei segítségét:

Szia Gyuri! Elbeszélgettünk, minden rendben volt. Köszönöm szépen!

Később a feleségének is elújságolta, hogy a bíró miatt járt a Fővárosi Törvényszék elnökénél. A leirat alapján arról is beszámolt, hogy a törvényszék vezetője elmondta neki, a bírót nem lehet kirúgni, de

diszkomfortossá tenni az életét és a csoportvezetői megbízását visszavonni, azt lehet, ha indokolt.

Martonovics Bernadett megerősítette, hogy kapcsolatban volt Schadllal, de arra nem emlékszik, hogy ilyen beszélgetés konkrétan zajlott-e. Ha a végrehajtói kar elnöke mesélt is neki ilyesmiről, az maximum sztorizás volt.

Senyei György az elnöki kabineten keresztül közölte a lappal, hogy 2021-ben néhány alkalommal beszélt telefonon Schadl Györggyel, de ezeknek sem jogellenes célja, sem jogellenes tartalma nem volt.

A szakvizsgabizottságnál is intézkedett

A nyomozati iratok azt mutatják, hogy Schadl el akarta érni, a bírót ne hívják többet a végrehajtó szakvizsgabizottságba. Szabó Imrét, a Szegedi Egyetem polgári jogi tanszékének vezetőjét kereste meg.

Schadl és Szabó kétszer beszélhettek júniusban, a végrehajtói kar elnöke mindkét alkalommal előbb szakvizsgaidőpontokat intézett ismerőseinek, aztán szóba hozta a bírót. Június 10-én Schadl jelezte, hogy „egyeztetett Völner államtitkár úrral” és a bírót „a jövőre nézve nem szeretnénk látni”. A tanszékvezető erre közölte: „Uram! Megbeszéltük”. A második beszélgetésen Schadl úgy fogalmazott, hogy „engedjük el a kezét, ha lehet”, Szabó az iratok szerint erre annyit mondott, hogy „persze, persze, persze”.

A 444 megkereste Szabó Imrét, aki elsőre nem emlékezett arra, hogy beszélt volna Schadllal a bíróról, majd miután felolvasták neki a nyomozati anyag vonatkozó részét, elmondta: ez akkor biztos így volt, de csak annyit jelentett, hogy érti, miről beszélt Schadl, viszont nem ígért neki semmit és nem is tett semmit a bíró eltávolítása érdekében.

Az ügyben nyilvánosságra került iratokról itt és itt írtunk.

(Borítókép: A  Magyar Bírósági Végrehajtói Kar épülete 2022. január 3-án. Fotó: Papajcsik Péter / Index)